Ali PEKMEZCİ

Adana’da belediyelere yapılan son operasyon kentin imar sorununu yeniden gündeme getirdi. Her ne kadar operasyonda ortada bir müteahhit bulunmasa da; (dürüst olanları tenzih ederim) belirli bir kısmı kente ‘iştah açıcı pasta’ gözüyle bakıyor. Birlikte çalışacakları yerel yöneticileri bulduklarında da fırsatı kaçırmıyorlar. 

*
Bu noktada, merhum Seyhan Belediye Başkanı Ahmet Cevdet Yağ döneminden başlamak üzere Adana’nın önemli ekonomik ve sosyal yaşam figürlerinden biri olan Süleyman Sönmez Karşımıza çıkıyor. 
Biliyoruz ki, Adana kamuoyu REMAX İle birlikte Süleyman Sönmez’i arsa ve gayrimenkul prensi olarak kabul ediyor. Adeta kenti karış karış ve avucunun içi gibi biliyor. Neredeyse bu konuda yegane bilirkişi.
 
*
Seyhan Belediyesi’nde alınan bir imar değişikliği kararına (skandalına) dönelim.
Zeydan Karalar dönemine denk gelen süreçte, Bağlar Karakolu’nun tam karşısındaki (Akbank arkası) STS Grup Yapı İnşaat’a ait yaklaşık 15 dönüme ÖZEL PROJE ALANI adı altında imar veriliyor.
 
 
Seyhan Meclisi’nden geçen bu karar Hüseyin Sözlü’nün Başkanlığı döneminde de Büyükşehir’den geçerek yürürlüğe giriyor. Büyükşehir idaresi projeyi onaylıyor. Mevcut Seyhan Belediyesi idaresi uygulama ruhsatını veriyor.
 
Söz konusu alanın kuzeyinde, doğusunda ve batısında kalan bölgelerde yoğunluk 2.4 olarak görülüyor. Neyse ki güneyi sulama kanalı; mümkün olsa oraya da ÖZEL PROJE ALANI imarı alırlardı! 
*
Ne demek, ÖZEL PROJE ALANI?
Bilindiği gibi Adana’da 2.4 en yüksek imar yoğunluğu. Ancak bu kısıtlı bölgede zemin+16 katlı tam 12 devasa yapı yükselecek. Verilen özel imar statüsü sayesinde o parselde yoğunluk 5-6 aralığında olacak. Aralarında çekme payı mesafesine ne derece uyuldu, o da belirsiz. 
 
 
ÖZEL PROJE ALANI Adana yerel yönetimler tarihinde hiç görülmedi! 
Bir şehircilik cinayetidir! Tam bir kent kaosu oluşturacaktır. 
Bu imar değişikliği kararını alan da, onaylayan da, ruhsatını veren de bu kent cinayetinin ortağıdır.
 
Yasallık ve etik tartışması bir yana; şu an 10 bin kişinin yaşadığı yere 50 bin kişi oturacak demektir. Sosyal donatı sorunu otopark trafik akışı nasıl çözülecek? 
Ve, rant sağlama iddialarına hangi cevabı verebilecekler! 
*
Yaptığımız araştırmalar STS Grup’un bölgede yıllardır arsa ve gayrimenkul topladığını, bugünlerin hazırlığını titizlikle yaptığını gösteriyor.
Adresi Gülbahçesi Sitesi olarak görülen STS Grup’un yönetiminde Süleyman Sönmez, Elif Sönmez, Eray Kaan Sönmez, İlyas Sönmez, Hakan Türe ve Mustafa Hakan Sınmaz yer alıyor.
 
 
İsimlerin bir önemi yok. Bu ÖZEL PROJE ALANI bir başkasına da verilebilirdi; kayıtlara yine bir şehircilik cinayeti olarak geçecekti. 
 
Dönemin Seyhan ve Büyükşehir Belediye Başkanları, Adana’ya ihanet eden bu karara el kaldıran meclis üyeleri kentsel skandalın açıklamasını yapmak zorundadır.
En önemlisi bu cinayete dur denmelidir.
 
Yerel ölçekte bu kararı alabilecek bir mekanizma göremiyorum. Tek umudumuz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda.
Sayın Bakan Mehmet Özhaseki’yi bu soruna duyarlı olmaya davet ediyoruz.