Adana’da, depremde yıkılan 12 binaya yönelik soruşturma devam ederken gözaltına alınanlar arasında Tutar Sitesi arsa sahibinin de olduğu öğrenildi. 

1999-2000 arasında inşa edilen sitede A, B ve D blok ayakta dururken sadece C blok yerle bir olmuştu. Bunu gerekçe olarak binanın zemin katında faaliyet gösteren üç ayrı kişinin kolonları kesmesi gösterilmişti. 

Yaklaşık on yıl önce binayı yapan müteahhidin intihar ettiği, kolonları kesenlere de henüz ulaşılamadığı bu nedenle arsa sahibinin gözaltına alındığı edinilen bilgiler arasında. 
Bilindiği gibi C blokta 90 civarında kişi ikamet ediyordu. 
 
KONUYA İLİŞKİN BİR ÖNCEKİ HABERİMİZ…
 
Pazarcık ve Elbistan depremlerinin ardından Adana’da yıkılan bina sayısı artış gösterirken içlerin bir tanesi vardı ki cinayetle eşdeğerdi. Onlarca insan göz göre göre ölüme gönderildi. 
 
Barış Manço Bulvarı‘ndaki dört ayrı bloktan oluşan Tutar Sitesi'nden söz ediyoruz. 13’er kattan oluşan A,B ve D blokları sapasağlam ayakta dururken saniyeler içinde sadece C blok yerle bir oldu. Buradan bir müteahhit hatası olmadığı ortada. 
İşte, Tutar Sitesi C blokta şu ana kadar enkazdan çıkartılanların sayısı 6-7 olarak tahmin ediliyor. 
 
Binanın envanter kaydına ve yöneticilerin ifadesine göre de deprem gecesi binada 90 kişi bulunuyordu. 
Felaketin boyutunu siz düşünün.
 
2000 yılında iskana açılan C blokuun zemin katıyla hemen üzerindeki birinci katı önce Zemsa Tekstil ardından da Gratis adına hizmet vereceğini söyleyen birileri satın aldı. Bu arada umulmadık bir şey oldu. Zemin kat ile birinci kattaki kolonların kesilerek neredeyse halı saha büyüklüğüne getirildiği görüldü. 
 
Gerek mülk sahibi gerek apartman yönetimi buna karşı çıktı, arada sert tartışmalar yaşandı. Konu emniyet, adliye ve belediyeye intikal etti. 
 
Apartman sakinleri kolonları kesenler tarafından silahla tehdit edildiklerini dahi ileri sürdü .
Birkaç yıl önce yaşanan bu gelişmelerin ardından söz konusu işyeri el değiştirerek bir diş hekimi tarafından satın alındı. Bu ismin kolon kesip kesmediğinbilinmiyor.
 
Ancak hikayenin felaket noktası 6 Şubat 04.17’de zirve yaptı, 13 katlı C blok saniyeler içerisinde yerle bir oldu. Kurtarma ekipleri hala enkaz başında. 
Bunun açık bir cinayet olduğunu söylemeye gerek var mı?
 
Savcılık, Adana emniyeti bu olayın üzerine giderek onlarca cana mal olan ‘kolon kesme’ cinayetine görmezden gelemez. 
Daha da fazla söze gerek yok.