Çiftçiler, son dönemde yurt içi piyasalardaki buğday, arpa ve mısır fiyatlarını yakından takip ediyor. Bu emtiaların fiyatları, dünya piyasalarındaki gelişmelere bağlı olarak değişiyor.

Emtia Piyasalarındaki Durum

Emtia piyasalarındaki satış baskısı, küresel ekonomik aktivite ile ilgili endişelerle birlikte devam ediyor. Son zamanlarda, emtia piyasasında düşüş eğilimi hakim. Resesyon endişeleri de emtia piyasasının talebini olumsuz yönde etkiliyor.

Tarım Emtialarındaki Son Durum

Tarım emtialarında ise geçtiğimiz hafta sert dalgalanmalar yaşandı. Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday %5,9, mısır %5, soya fasulyesi ise %2,1 oranında değer kaybetti. Pirinç ise %2,8 oranında değer kazandı. Intercontinental Exchange'de (ICE) ise şeker %8,3 oranında, pamuk %0,5 oranında artış kaydederken, kahve %3, kakao ise %1,6 oranında geriledi.

Yurt İçi Fiyatlar

Yurt içi piyasalardaki buğday, arpa ve mısır fiyatları da sık sık güncelleniyor. Çiftçiler, son dakika buğday, mısır, arpa fiyatlarını merakla internet üzerinden araştırıyor.

Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) 2 Mayıs 2023 fiyat listesine göre ekmeklik buğday 6.496 TL, makarnalık buğday 7.823 TL, arpa 5.392 TL ve mısır 5.520 TL fiyatla işlem görüyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi ise ortalama fiyatlarını açıkladı. Buna göre, makarnalık buğday 8.248 TL/TON, kırmızı sert buğday 6.721 TL/TON, diğer beyaz buğday 6.849 TL/TON, düşük vasıflı ekmeklik buğday 6.806 TL/TON, arpa 6.016 TL/TON ve mısır 5.619 TL/TON fiyatla satılıyor.