Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Cüneyt Genç, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam edilen Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin hekimlerin/sağlık emekçilerinin haklarına ve toplumun sağlığına daha da zarar veren düzenlemeler içerdiğini belirterek, kanunun geri çekilmesini, toplumun sağlığına zarar verilmemesini istedi.

TÜRKİYE SAĞLIK ORTAMINI ÇÖKÜŞE SÜRÜKLEYEN ANLAYIŞ

Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Suntur ile hekimlerin hazır bulunduğu açıklamada Türk Tabipleri Birliği ve birçok sağlık emek-meslek örgütüne danışılmadan hazırlanan kanun teklifini kabul etmeyeceklerini belirten Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Cüneyt Genç, açıklamada şu görüşlere yer verdi; 

“Kanun teklifinde hastanelerde dağıtılacak ek ödeme miktarının belirlenmesinde esas olan unsurlar; tahakkuk, verimlilik, hasta ve çalışan memnuniyeti, hizmeti elde etme maliyeti gibi faktörler şeklinde sıralanmıştır. Bu unsurları, sağlık hizmeti sunumunun niteliğini ölçmek için kullanan anlayış, Türkiye sağlık ortamını çöküşe sürükleyen anlayışın ta kendisidir.

İkinci bir disiplin cezası olarak değerlendirdiğimiz, disiplin cezası sonucu hastanelerde çalışanlarda ek ödemelerde kesintilerin ve aile sağlığı merkezi çalışanlarında destek ödemelerindeki kesintilerin bu düzenlemeyle kanuna alındığı görülmektedir. Bu düzenlemeler mevcut haliyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen, yasal olmayan hususlarda düzenleme yapılmadan tekrardan kanun teklifine konulması; Anayasa’yı ve Anayasa Mahkemesi’ni tanımama anlamına da gelmektedir. Üstelik Sağlık Bakanı’nın bu konuda Meclis koridorlarında sarf edip, sosyal medya hesabından paylaştığı sözler, hem ekonomik haklarımızın gaspının ve güvencesizliğin savunulması hem de hekimlik onurumuzun yok sayılmasıdır. İnsanca yaşayacağımız ve emekliliğe yansıyan bir ücret, güvenceli iş ve güvenceli gelecek; bir ödül değil, alın terimizin karşılığıdır.”