Türk – İş ve Hak – İş 700 bin kişiden fazla kamu işçisini ilgilendiren 2023 Senesi Kamu toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri kapsamında basın açıklaması yaparak önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamanın detayları merak konusu oldu. 

Türk-İş Başkanı Açıkladı!

Türk – İş ve Hak – İş’ in yaptığı basın açıklaması gündemde yer aldı. Vatandaşlar yapılan açıklamanın detaylarını merak edip araştırmaya başladı. Bu bağlamda kamu işçilerine ilk altı ay sonunda ne kadar oranda zam yapılacağı merak konusu oldu. 

Küresel ve yurtiçi piyasalarda yüksek enflasyon rakamları ile mücadele devam ederken aynı zamanda hayat pahalılığının da kendini her alanda hissettirdiğini ifade edebiliriz. Dolayısı ile yaşanan gelişmelerin yakından takip edilmesi gerekmektedir. Bilhassa uluslararası ekonomik sistemin içinde bulunduğu bu durumun genel olarak yakından takip edilip yaşanan gelişmelerin iyi analiz edilmesi gerekmektedir. 

Kamu İşçisine %45 Zam Talebi!

Türk – İş ve Hak – İş’ in 700 bin kişiden fazla kamu işçisini ilgilendiren 2023 Senesi Kamu toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri kapsamında yapılan basın açıklaması dikkat çekti. Yapılan açıklamada hükümeti temsilen Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikasının (TÜHİS) 11 bin 500 lira taban ücret ve %30 oranında zam teklifinin taleplerini karşılamadığını belirten Türk – İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “işçinin razı almayacağı bir şeye imza atmayız” ifadelerini kullandı. Ayrıca kamu işçileri ise konfederasyonların hazırladığı ve %45 istenen taslağın da taleplerini karşılamadığını belirtmişti. 
Türk-İş Genel Merkezinde gerçekleştirilen basın toplantısı kapsamında konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Konfederasyon başkanları olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile görüştük. Biz taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi, ilk altı ay yüzde 45 zam ve refah payı ve sosyal haklarda iyileştirmeleri içeren talepleri sunmuştuk. Geçen hafta bize 11 bin 500 lira taban ücret ve yüzde 30 artış teklif edildi. Bu teklif işçi kesimi olarak bizim taleplerimizi karşılamıyor. Bu rakamları konuşmanın uygun olmadığını ifade ettik” ifadelerini kullandı. 

Türk-İş’in de Hak-İş’in de isteğinin mayısta işçilerin zamlı ücretini almasını talep ettiklerini belirten Başkan Atalay, “Arzu ettiğimiz rakam olması halinde biz bu sözleşmeyi 10-15 gün içinde bağıtlamak istiyoruz. Arzu ettiğimiz rakam olmuyorsa altı ay bile sürerse bizim için mesele değil. Bir yerde buluşabilirsek buluşuruz, buluşamazsak grev kararı dahil tüm seçenekler gündeme gelir. İşçinin razı olmayacağı bir şeye imza atmayız” belirtti. Öte taraftan Başkan Atalay, taşeron işçilerin kadro probleminin de çözülmesini talep ettiklerini belirtti. Bu bağlamda görüşmelerin bayrama kadar sonuç almasının zor olduğunu ifade eden Atalay, “Ama 1 Mayıs’a kadar bağladık bağladık. 1 Mayıs’a kadar bağlayamazsak biz bunu bir daha bağlayamayız. Toplumun beklentilerini karşılayacak bir şey getirirlerse hiç problem yok. Ama getirmezlerse isterse mayıs ayında bitsin isterse haziran ayında bitsin, zannediyorum ne Hak-İş ne de Türk-İş olarak olumsuz bir şeyin yanında oluruz” şeklinde konuştu.

Bununla birlikte Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da “Çalışanların beklentilerini karşılamadığı için bu rakamlar üzerinde mutabakat sağlamamız mümkün değil. Hükümetimizden, TÜHİS’ten, sayın Bakandan yeni tekliflerini bekliyoruz. Türkiye’nin yeterince sorun stoku var, çalışanların yüksek enflasyona karşı korunabileceği tek çözümleri sendikalaşma ve toplu iş sözleşmeleridir. Toplu sözleşmelerde bu sıkıntıları çözemezsek sendikal hareket için de büyük bir sorunla karşı karşıyayız demektir. Eğer taleplerimiz karşılanmazsa, uzlaşma yakalayamazsak, bunun yasal süreçlerini hep beraber göreceğiz. Gerçekten kamuda çalışan arkadaşlarımızın önemli bir bölümünün ekonomik sıkıntılardan dolayı büyük açıkları söz konusu. Bunların giderilmesi için beklentiler çok yüksek” dedi.