Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Gökhan Alıcı, Sağlık Bakanlığı’nın ‘Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS)’nde bazı değişiklikler yaparak ismine ‘Onaylı Randevu Sistemi’ dedikleri sistemin daha ciddi sorunlara yol açacağını belirterek “Bakanlık vatandaşı ve hekimi daha zora sokacak politikalardan vazgeçmelidir” dedi.
ULUSLARARASI STANDARTLARA GÖRE MUAYENE SÜRESİ 20 DAKİKA OLMALI
Halkın Türkiye’de ki kamu hastanelerinde uzun süredir randevu bulmakta ciddi sorunlar yaşadığını hatırlatan Doç. Dr. Gökhan Alıcı, yaptığı yazılı açıklamada “‘Onaylı Randevu Sistemi’ vatandaşın randevu sorunlarını çözemeyeceği gibi zaten kısa olan muayene sürelerini daha da kısalacak, sağlık hizmetinin niteliği daha da düşürecektir. Zaten bakanlığın uzun yıllardır sürdürdüğü yanlış sağlık politikaları sonucunda, Türkiye genelinde hastaların randevu bulmasının çok zorlaşması uzun zamandır kamuoyunun gündemindeydi. Bakanlığın soruna yönelik çözümü, vatandaşın derdine çare olmadığı gibi hekimleri de gittikçe artan talepler karşısında daha fazla çalıştırmak oldu. Uluslararası standartlara göre nitelikli sağlık hizmeti verilebilmesi için gereken muayene süresi en az 20 dakika olarak belirlenmiştir. Ülkemizde ne yazık ki bir çok kamu sağlık kuruluşunda bu süre 2 dakikaya kadar inmiş durumdadır.”
RANDEVUSUZ MUAYENEYE TEŞVİK ETMEK KARGAŞA YARATIR
Bir branş hekiminin randevu başvurularının dışında gelen sonuç hastaları ve öncelikli bazı hasta grupları (engelli, 65 yaş üzeri vs) ile hali hazırda zaten 70 hasta sayısının üzerinde hastaya baktığını söyleyen Doç. Dr. Gökhan Alıcı, “Nitelikli sağlık hizmeti koşullarının sağlanmasından sorumlu bakanlık; bırakalım 20 dk standardına uymayı, pilot hastane olarak bir kamu hastanesinde denediği; iki dakikada bir randevu verme uygulamasını yoğun tepkiler nedeniyle geri çekmek zorunda kalmıştır. Ayrıca Sağlık Bakanı, basına verdiği bilgilendirme metninin pek çok yerinde hastaların randevusuz da hastanelerde muayene olabileceğini beyan etmeside oldukça manidar bir durumdur. Yeterli sağlık altyapısını oluşturmadan halkı randevusuz muayene için teşvik etmek zaten büyük kargaşaya neden olacağı gibi sağlıkta şiddet olaylarınada davetiye çıkarması kaçınılmaz olacaktır. Biz hekimler zaten şiddetin sona ermesi için yoğun çaba sarfediyoruz.”