Börek hazırlarken özen gösterilmesi gereken birkaç püf nokta vardır. Bu noktaları uygulayarak, çıtır çıtır ve lezzetli börekler elde edebilirsiniz. 

Börek, fırında ya da tavada pişirilen içerisin patates, peynir, kıyma, ıspanak veya pırasa gibi malzemelerle hazırlanan en lezzetli hamur işlerindendir. Öncelikle böreğin çıtır çıtır olması ve dağılmaması için yufkaların ince ve yumuşak olması gerekmektedir. Yağ miktarı dengeli bir şekilde yedirilmeli ve tepsiye eşit bir şekilde konulmalıdır. 

İLGİLİ HABER 1 su bardağı eklendiğinde börek daha iyi pişiyor! Börekçilerin uyguladığı tüyoymuş

Aynı zamanda hamuru kadar iç malzemesinin büyük bir dikkatle eklenmesi gerekir. Çok fazla malzeme eklenerek dağılmasına neden olmamalısınız. Yine az malzemede hamur yemeniz sebep olur. Bu sebeple eşit miktarda malzeme veya iç harcı koymalısınız. Ve en kritik an fırının ısı ayarının doğru olmasıdır. Böreğim her noktasının eşit biçimde pişmesi için sürekli takip edilmesi de çıtır çıtır damaklarda şölen yaratacak börek elde etmek adına mühimdir.   

BÖREKÇİLERİN KULLANDIĞI SIR BELLİ OLDU

Maden suyu, börek hazırlarken uygulanan bir sıvı bileşeni olarak popülerdir. Hamurun kabarmasına ve daha hafif bir dokuya sahip olmasını destekler. Aynı zamanda, böreğin lezzetini zenginleştirir ve daha çıtır bir kıvam sağlar. Maden suyu, bulundurduğu malzemelerin daha homojen pişmesini sağlarken, böreğin çıtır kalması süresini de yükseltir. Börek pişirirken, maden suyunu hamura katıp karıştırabilir veya bir sos olarak kullanabilirsiniz. Hamura eklerken, diğer sıvı malzemelerle beraner mix edilmelidir. Sos olarak uygulanacaksa, farklı sos bileşenleriyle karıştırılarak böreğin üstüne sürülmelidir. Maden suyunu börek yapımında kullanarak, daha lezzetli, hafif ve çıtır bir sonuç elde edebilirsiniz.

ÇITIR BÖREKLER İÇİN...

Mynet.com'da paylaşılan içeriğe göre, Böreğinizi fırına koymadan önce buzdolabında bir süre boyunca bekletebilirsiniz. Bu yöntem böreğinizin çok daha çıtır olmasını sağlayacaktır
Sos malzemesi:

2 adet yumurta
1 şişe maden suyu
1 bardak süt
Yarım bardak sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
İç malzemesi:

200 gr beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
1 adet taze soğan
Üzerine :

Susam ve çörek otu

TARİF

  • İlk önce sos malzemelerimizi uygun bir kapta karıştıralım.
  • Sonra yufkaların yarısını yağlanmış tepsiye hafif büzerek yerleştirelim.
  • Ortasına iç malzemelerimizi karıştırarak hazırladığımız harcı yerleştirelim.
  • Kalan yufkalara da aynı işlemi yapalım çatal veya bıçak ile delikler açalım.
  • Sosun tamamını tepsiye dökelim.
  • Yaklaşık 1 saat bekletip 200° fırında üzeri kızarana kadar pişirelim

Kaynak: Mynet.com
Derleme: Objektifa.com - Göktuğ Efil