Adana Eczacı Odası (ADEO) üyelerine yönelik ‘Enflasyonist Ortamda Eczane Nakit ve Stok Yönetimi’ eğitimi düzenledi. Eğitime; Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe AB Dalından Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Çürük konuşmacı olarak katıldı.

14 KRİTİK İLAÇ ARTIK TÜRKİYE’YE GELMEYECEK

Adana Seyhan Otelinde düzenlenen eğitimin açılış konuşmasında ilaç yok’larına dikkat çeken Adana Eczacı Odası (ADEO) Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “Üzülerek söylüyorum bazı ilaç firmaları 14 ilacın Türkiye’ye satışını durdurdu. Bu da demek oluyor ki bulunamayan ilaçlara Koah, Epilepsi, Alzhımer, Migren ve Göz Hastalıkları gibi kritik hastalıkların ilaçlarıda artık Türkiye’ye gelmeyecek. İlaç yokluğu artık insan sağlığını tüketmeye başladı” dedi.

 

BİZ ECZACILAR İLACA ZAM GELMESİNİ İSTEMİYORUZ

İlaç firmalarının Türkiye’ye ilaç sürmemelerinin gerekçesinin Türkiye’deki İlaç Politikaları olduğunu ifade eden ADEO Başkanı Ecz. Yalbuzdağ, “Enflasyonun altında verilen Euro düzenlemeleri bundan büyük etkendir. Eczacılar artık hem ilaç bulmakta zorluk çekiyor hem de hastalara ilaç verirken kara kara düşünüyor. Çünkü ilacın fiyatı arttıkça karlılığı da düşüyor. Biz eczacılar ilaca zam gelmesini istemiyoruz. Biz sadece eczacı emeğinin karşılığını alsın istiyoruz. Biz eczacılar devletine vergisini düzenli ödeyen kurumlardan biriyiz. Artık personel giderlerine, elektrik, su, internet, eczane programları, statik IP, işyeri kirası gibi masraflara yetişemez olduk. Her şey eczacı aleyhine işlemeye başladı. İlgili bakanlıklar çözüm odaklı düzenlemeleri mutlaka yaşama geçirmelidir. Enflasyonla birlikte eczacının ayakta duracak hali kalmadı. Eczacı ayakta kalmalı ki halkın ilaca erişimini kesintisiz sağlayabilsin. Eczaneler kapanırsa halkımız ilacını nereden alacak? İlaç politikaları sağlıklı işlemelidir ki eczacı da halkımızda ilaca erişebilsin.”

 

HER ECZANE KENDİ RÖNTGENİNİ ÇEKMELİ

SGK ödeme sürelerinin de eczacıları zora soktuğunu söyleyen Başkan Ecz. Yalbuzdağ, “İlaç firmaları kendilerinden aldığımız ilaç bedellerini bazıları 30 gün bazıları 60 günde tahsil ediyor. Ama SGK bizlere 90 gün sonra ödeme yapıyor. Buda biz eczacı ödeme dengelerini anormal şekilde etkiliyor. SGK’nında vade düzenlemesi yapması gerekiyor. Eczacının artık dayanacak gücü kalmadı. Bu eğitimde meslektaşlarımızın bilinçlenmesi, eczanelerinde finansmanlarına dikkat etmesi, hem nakit bütçesi hazırlanması hemde enflasyon muhasebesinin anlatılması, aktarılması anlamında önemli bir eğitim. Eczacı için nakit çalışmak mı önemli yoksa vadeli çalışmak mı önemlidir? Bu durum her eczaneye göre değiştiği için eczanelerin kendi röntgenlerini çekmesi ve kendi iç yapılarını daha iyi incelemeleri, ödeme dengelerini iyi şekilde ayarlamaları önemlidir.” diye konuştu.