Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yeni hava durumu tahmin raporunu yayımladı. Rapora göre, birçok il için sarı kodlu uyarılar verildiği görüldü. Bazı kentlerde ise kar yağışı beklendiği belirtildi. Peki sarı kodlu uyarı yapılan şehirler hagileri?

İLGİLİ HABER Ceviz kabuklarını çöpe atanlar yazık ederler! Çok şaşırtıcı bir etkisi daha ortaya çıktı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre bugün için 18 ilde sarı kodlu uyarı yapıldı. Türkiye genelinde ise sağanak yağışlar beklenirken, yaşanabilecek sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması uyarısı yapıldı.

Ayrıca Prof. Dr. Orhan Şen, gelecek haftalar için kritik uyarılarda bulundu. Özellikle kar yağışının etkili olacağı bölgelerde sürücülerin dikkatli olmaları ve gerekli tedbirleri almaları gerektiğini vurguladı.

Yağışların kuvvetli olacağı yerler

Marmara'nın kuzey ve doğusu, Güney Ege kıyıları, Akdeniz, İç Anadolu (Çankırı hariç), Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Kütahya, Afyonkarahisar, Bolu, Düzce, Zonguldak, Tokat ve Ordu çevrelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Doğu Akdeniz, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeybatısı, Sivas, Ordu, Muş, Bitlis, Şırnak, Siirt ve Batman ile Diyarbakır'ın doğu, Erzurum'un batı çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.

Yağışların Doğu Anadolu’nun kuzeyinin 2 bin metre üzeri yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Kuvvetli yağışlarlabirlikte sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar ve yerel küçük çaplı dolu yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Kuvvetli rüzgar uyarısı

Rüzgarın; Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğudan, Doğu Akdeniz ile Doğu Anadolu’nun doğusunda güney ve güneybatıdan kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Zirai don uyarısı geldi

Hava sıcaklığının hissedilir derecede azalarak iç kesimlerde mevsim normallerinin altına düşeceği tahmin ediliyor. Buna bağlı olarak gece ve sabah saatlerinde Marmara'nın güneyi ve doğusu, İç Ege ve Göller Yöresi'nde 06.05.2024 Pazartesi gece saatlerine kadar, İç Anadolu Bölgesi ile Batı ve Orta Karadeniz'in iç kesimlerinde 07.05.2024 Salı gece saatlerine kadar hafif, İç Anadolu'nun doğusunda (Sivas, Kayseri, Yozgat, Nevşehir) yer yer orta kuvvette zirai don hadisesi bekleniyor. Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı başta zirai faaliyetlerle uğraşan çiftçiler olmak üzere ilgililer ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Sarı kodlu uyarı verilen şehirler

Meteoroloji, pazar günü için 18 ile sarı kodlu uyarıda bulundu:

Adana,

Osmaniye, 

Hatay, 

Kahramanmaraş, 

Sivas, 

Tunceli, 

Erzincan, 

Bayburt, 

Gümüşhane, 

Giresun, 

Trabzon, 

Rize, 

Artvin, 

Diyarbakır, 

Mardin,

Batman, 

Siirt 

Şırnak