Av. Ali Çağlar ÜNAL Yazdı
Suç dünyasının Z kuşağı neden bu kadar çabuk bir araya gelip hızlı hareket edebiliyor?
Suç dünyasının Z kuşağı neden toplumda bu kadar popüler olabildi?
Suç dünyasındaki Z kuşağının suçu suç gibi algılamamasının sebebi nedir?
Suç dünyasının Z kuşağı neden durdurulamıyor?
Bunun sonu gelecek mi diye soruyorsanız haydi başlayalım…
Geçmiş dönem suç yapılanmaları belli bir etnik köken, belli bir siyasi görüş, belli bir coğrafi yapılanma veya belli bir meslek grubu içinde başlayıp bunun üzerinden şekilleniyordu. Ancak Z kuşağı suç yapılanması bu tür yerel ve ideolojik değerlerden uzak ve hayata genelde “haz” penceresinden baktığı için bir araya gelme sebepleri de bu çerçevede ilerliyor. Örneğin geleneksel mafya tipi örgütlenmeye mensup herhangi biri sosyal medya paylaşımlarında bir bürokrat gibi önemli günlere atıfta bulunup siyasi mesajlar vermeye çalışırken Z kuşağı bunun tam tersi güncel kendi yaş grubuna hitap eden ideolojik, siyasi ve resmi söylemlerden uzak paylaşımlar yapabiliyor. Dolayısıyla kendi akranlarıyla daha çabuk ve samimi iletişim kurabiliyor.
Suç dünyasının içerisinde bulunduğu olayları aniden gerçekleşti demek gerçeğin matematiğine uygun düşmez. Oluşan görüntünün içeriğini görmektir önemli olan.Yani öncelikle konunun temelini idrak etmemiz gerekir. İktisatçı Sosyolog Wallerstein "İnsanlar tarihsel bir süreç içinde yaşarlar ve o dönem olan olayları o süreç belirler.’’ sözünde belirttiği gibi kişilerden ziyade o süreci belirleyen etmenlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyorum.
Dolayısıyla mevcut koşullar şayet bu çocukların suça bulaşmasına, suçla iç içe yaşamasına ve amaçlarına suç işleyerek ulaşmasına uygun ise bu sonuç kaçınılmazdır. Unutulmamalıdır ki veba hastalığını başlatan bir pire ısırığıdır. Ancak insanların bu hastalığa ve hastalık sürecine karşıhazırlıksız olması sebebiyle bir pirenin başlattığı hastalık dünya genelini tehdit eden bir hastalığa dönüşmüştür. Dolayısıyla Z kuşağının suç işleme sürecini kişiler üzerinden değil koşullar üzerinden tartışmak gerekir.
Sosyal medya paylaşımlardan ve yaşanan olaylardan gördüğümüz üzere suç dünyasının Z kuşağı kanunen suç olan fiilleri suç işleme olarak değil bir hak arama, terbiye etme ve ayakta kalma aracı olarak görüyor. Tabiî ki bunun da farklı sebepleri var.
Eğitim seviyesinin düşük olması, manevi duyguların zayıf olması gibi sebeplerin yanında en önemli sebebi topluma mal olmuş statü sahibi kişilerin işledikleri iddia edilen suçların toplum önünde ayyuka çıkmış olmasına rağmen hala hiçbir şey olmamış gibi kamuoyu önünde bunları inkar etmeleri ve vatan millet edebiyatı yapmaları bu çocukların suça bakışını değiştiren en önemli etkilerden biri olduğunu düşünüyorum.
Suç dünyasının Z kuşağının neden durdurulamadığına gelince; bunun birçok sebebi var. Ancak en önemli sebep artık bir kamuoyu oluşturmuş olmalarıdır. Şöyle izah edelim; konumuzun dışında olsa da Sedat PEKER’ in çekmiş olduğu videoları hatırlıyorsunuz. Bir günde milyonlarca kişi tarafından izleniyordu ve gelecek olan yeni videoyu herkes Kurtlar Vadisi dizisinin yeni bölümü gibi bekleniyordu.
Burada dikkat çeken husus şu; vatandaşın hak arama sürecinde şikayet mercii belli iken Sedat PEKER’ e mağduriyetini dile getirmesi aslında bu olayların kırılma noktasıdır. Nitekim Adana’da yaşanan benzer olaylarda da vatandaş yolsuzluk, kayırmacılık gibi suça konu olan durumları ilgili mercii yerine suç dünyasının Z kuşağı ile paylaşması bu çocukların kamuoyu oluşturup halk nezdinde popüleritesinin arttığının göstergesidir. Tabii ki öncelikle bundan hicap duyması gereken kişi vatandaş değildir, bundan hicap duyacak olan kişilerin kimler olduğu aşikardır.
Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz.
Bu durum bu çocukların kişisel kararlarından ziyade sosyolojik bir durum. Isaac Newton etki-tepki yasasında belirttiği gibi her etkiye karşılık eşit büyüklükte olarak ters bir tepki vardır. Suç dünyasının Z kuşağının bu eylemleri bir tepki olarak değerlendirilmeli ve önce bu olayları bu hale getiren etkinin ne olduğunun anlaşılması gerektiğini düşünüyorum.
Sizce bu etki nedir?