Ali PEKMEZCİ Yazdı

 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Fay hatları üzerinde siyaset yapılıyor. Gerginliklerden, kutuplaşmalardan çoğunluk desteği sağlayıp iktidarda kalmaya çalışıyorlar. Bu siyaset tarzı ortadan kalkmalı. Bu amaçla fay hatlarını ortadan kaldırmak istiyorum” diyerek helalleşme yolunda yürümeye başladı.
 
Dün de partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlenen "Helalleşme Buluşması"na katıldı.
 
Buluşmada konuşan Fatma Yavuz adlı kadın, Kılıçdaroğlu'ndan helallik istedi. Kılıçdaroğlu'na seslenen Yavuz, "Biz de çok hata yaptık. Bunlar sıradan hatalar değildi. Sizlerin de hayatları mahvoldu. Lütfen siz de bize hakkınızı helal edin” dedi.
 
Fatma Yavuz, Diyanet'ten ihraç edildikten sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde İnanç Masası biriminde göreve başlamış, daha sonra buradaki görevinden de alınmıştı.
 
*
Helalleşmenin Adana’daki karşılığı Celallenme olarak literatüre geçmiş durumda.
 
BŞB Başkanı Zeydan Karalar, şehit eşi Hatice Batırır’ın işten çıkartılmasının savunmasını yaparken celalleniyor, o öfke patlaması sarmalında gerekçelerini sıralamaya çalışıyor. Tek başına aldığı bir karardaki haklılığını ispatlama kaygısında.
 
Tek adam Zeydan Karalar, basit bir formülle aşabileceği krizi (şehit eşini ekmeğinden etmeden) siyasi yenilgisine dönüştürdü.
 
Zeydan Başkanın ‘Celallenme hastalığı’ Şakirpaşa Havaalanı önünde, sattığı Zeytinli köyü yolu meselesinde, Kent Betonarmesi (adı Meydan) tartışmalarında ve Büyükşehir Belediye Meclis toplantılarında da nüksetti.
 
Mecliste, şehit eşinin iş akdinin feshedilmesi tartışmasında ve gündem dışı söz alma taleplerinde celallenmekten öte ‘asabı son derece bozuk’ bir belediye başkanı profili sergiledi. Halkın oylarıyla seçilmiş meclis üyelerini çocuk gibi azarlayan öfke yüklü bir belediye başkanı. Tutabilene aşk olsun.
 
Ancak ilerleyen süreçte öfke kontrolünü yitiriyor. Üzerine fazla gelindiğinde de, aklı 2019’da kalan Zeydan Karalar adeta ‘Manik’e evriliyor.
Akılcılık, çözüm adamlığı ve toplumun her kesimiyle barışık olmak varken, neden bu yöntem!
Bence ‘tek adam’ kaynaklıdır.
 
Belki de burada yapmak istediği Adanalıların da hoşuna gideceğini zannettiği ‘dayılanma becerisini’ sergileyebilmek. Bu yöntemle kemik oylarını koruyup aynı zamanda oy devşirme hesabı.
Külliyen yanlış.
*
CHP Genel Başkanı helalleşme diye yola çıkarken, tam aksine Adana’da kendisini eleştiren herkesle kutuplaşan bir belediye başkanı ile aynı siyasi çizgide nefes alıp veriyor.
 
Geçmişte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine yönelik sert üsluba takındığı soğukkanlılığı örnek göstermesi gerekir.
Bunu, birileri Zeydan’ın kulağına fısıldamalı. En azından bu satırlar aracılığıyla görevi üstlenmiş olayım.
 
Zira kutuplaştırıcı, agresif, benbilirimci siyaset tarzının toplumun nefretini paratoner hızıyla üzerine çektiği günlerden geçiyoruz.
 
*
Dipnot: CHP ülkeye demokrasiyi ve meclis iradesini Zeydan Karalar tarzıyla getirecekse, vay halimize!