Adana Barosu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Kürkçüler 1 Nolu T Tipi Cezaevinde 11 görevlinin açığa alınmasıyla sonuçlanan olay için , “Basit yaralama ve zor kullanma değil aleni işkence suçudur. Sanıkların yargılanmasına müdahil olup konunun peşini bırakmayacağız” denildi. 

Yapılan açıklama şöyle: 

“Adana Kürkçüler T Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan Caner Ş. isimli hükümlü bulunduğu karantina odasında infaz koruma memurları tarafından işkenceye maruz kalmıştı.

Adana Barosu olarak, Adana Kürkçüler Cezaevi İdaresince, kamuoyuna da yansıyan bu olayın faillerinin ‘kamu görevlilerinin suçu bildirmemesi, basit yaralama ve zor kullanma yetkisine’ ilişkin suçlarından haklarında iddianame düzenlenmesi somut maddi gerçekle örtüşmemektedir.

Bir kimseye maddi ve manevi olarak yapılan eziyet anlamına gelen işkence; önemli bir insanlık suçudur. Birleşmiş Milletler, uzun yıllar süren hazırlık çalışmaları ve tartışmalar sonucunda 1984 yılında “İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezaya Karşı Sözleşme”yi kabul etmiştir. Sözleşme, işkenceyi mutlak olarak yasaklar. Bu yasak uluslararası hukukta bir “emredici kural”dır, bu nedenle de hiçbir istisnası olamaz, taraf devletler tarafından hiçbir çekince konulamaz. İşkence suçunun TCK, AİHS ve AİHM Kararları Işığında ele alınması gerekmektedir.

Adana 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 16.03.2023 tarihinde görülecek davanın ve vicdanları yaralayan bu olayın takipçisi olacağımızı ve tüm hukuki yollara başvuracağımızı kamuoyuna bildiriyoruz.“