Çukurova Üniversitesi’nin 50. kuruluş yıldönümü kutlama etkinlikleri bugün start aldı. 

Üniversitede bu akşam gerçekleştirilen lansmana Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, Adana milletvekilleri, kurucu rektör Prof. Dr. Mithat Özsan başta olmak üzere çok sayıda kişi katıldı. 

Özsan hocaya ilgi çok büyük oldu. Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, kurucu rektöre özel ilgi gösterdi ve bir süre sohbet etti. 

50. kuruluş yıldönümü kutlamaları kasım ayına kadar kesintisiz etkinliklerle devam edecek. 
 

ÇÜ’NÜN KURULUŞ ÖYKÜSÜ 

Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi 13 Şubat 1969 tarih ve 1099 Sayılı Yasa ile, Tıp Fakültesi ise 12 Nisan 1972 tarih ve 1578 Sayılı Kanunlarla sırasıyla Ankara ve Atatürk Üniversitelerine bağlı olarak 30.11.1973 tarihinde çıkan 1786 Sayılı Kanun ile birleştirilmesi sonucu kurulmuştur.

1973 yılından başlayarak Temel Bilimler, İdari Bilimler ve Mühendislik Fakültelerinin kurulması ile üniversitedeki fakülte sayısı beşe yükseldi. 1982 yılında ise, Temel Bilimler, Fen-Edebiyat Fakültesine; İdari Bilimler, Adana İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’nin Ekonomi ve İşletme Fakültesiyle birleştirilerek İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine; Mühendislik Fakültesi ise yine Adana İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’nin Mühendislik Fakültesi ile birleştirilerek Mühendislik-Mimarlık Fakültesine dönüştürüldü. 

Ayrıca; Adana, İçel ve Hatay illeri içerisinde, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Yabancı Diller Yüksek Okullarının tümü, 1982 yılında Çukurova Üniversitesi çatısı altında toplanarak Eğitim Fakültesi oluşturulmuş ve böyle bir bütünleşme Üniversiteye büyük bir Akademik güç kazandırdı. 

1992 yılına gelindiğinde 6 Fakülte, 11 Yüksekokul, 3 Enstitü, 1 Devlet Konservatuvarı, 22 Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden oluşan Çukurova Üniversitesi, 3 yeni üniversitenin kurulmasına da katkılarda bulundu. 

2000 yılında ise Çukurova Üniversitesi, sonradan açılan fakültelerle 10 Fakülte, 9 Yüksekokul, 3 Enstitü ve 25 Araştırma ve Uygulama Merkezine sahip oldu. 


Çukurova Üniversitesi 2010 yılında ise, yeni atılımlarla 13 Fakülte, 4 Yüksekokul, 9 Meslek Yüksekokul, 1 Devlet Konservatuvarı, 3 Enstitü ve 23 Araştırma ve Uygulama Merkezine ulaştı. 

2011 yılında Eczacılık Fakültesi, İmamoğlu, Feke ve  Tufanbeyli Meslek Yüksekokulları kurulmuş ve Fakülte Sayısı 14'e Meslek Yüksekokulu Sayısı da 12'e yükseldi. 2012 yılında Kozan İşletme Fakültesi, Aladağ Meslek Yüksekokulu ve Sivil Havacılık Yüksekokulu'nun katılmasıyla Fakülte sayısı 15'e Yüksekokul sayısı 5'e Meslek Yüksekokulu sayısı da 13'e yükseldi. 

Çağdaş eğitim ve öğretimin simgesi olan Çukurova Üniversitesi 19.12.2012 tarihinde Avrupa Komisyonu diploma eki etiketini de aldı. Aynı zamanda doktora eğitimi veren devlet üniversitelerinden ve lisansüstü öğrencilere İngilizce öğretimi veren merkezlerden biri olma özelliğine sahip.

Bugün ÇÜ 19 Fakülte, 2 Yüksekokul, 11 Meslek Yüksekokulu, 1 Devlet Konservatuarı ile 4 Enstitüde bilgili ve nitelikli gençler yetiştiriyor. 38 Araştırma ve Uygulama Merkezinde ise Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu çeşitli araştırma ve bilimsel faaliyetler sürdürülmekte.