Haber: Hakan KÖKER

Okula gitmeden diploma: Ne sınava giriyorlar ne devamsızlık yazılıyor. Adana’da da ‘Hayalet Liseler’ için harekete geçildi. Adana’da bir kaç özel okulun Hayalet Lise taktiği ile çalıştığı ihbarları var. Hayalet Liseler için MEB’de harekete geçti.

Bu yıl yürürlüğe giren düzenlemeyle öğrencilerin açık liseye geçişi zorlaştırıldı. Fırsatçılar bundan istifade edip cazip görünen ancak öğrencilerin başarısını olumsuz etkileyen bir yola başvurdu: 'Hayalet' liselerde okula gitmek bile gerekmiyor! Özellikle 12. sınıf öğrencilerinin hedef alındığı bu yöntemde parasıyla lise diploması alınabiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı 'hayalet' okullarla ilgili inceleme başlattı. Mevzuata aykırılık tespit edilen okul ve sahiplerine ceza yağacak.

Öğrencilere ne devamsızlık yazılıyor ne de düşük not veriliyor. 'Hayalet' liselerde öğrenci kayıtları var ancak sınıflar bomboş. Özel liselerden dönüşen bu okul türünde sınavlara girmeye de gerek olmuyor.

30 BİN LİRAYA LİSE DİPLOMASI

Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk, "Okulda var gösterilip bunların anlaşmalı olduğu kurslara giderek üniversite sınavına hazırlanıyorlar" sözleriyle çarpık sistemi anlattı.  Öztürk, okulların 30-40 bin TL civarında para aldığını, ayrıca kurstan da belli bir meblağ istendiğini ifade etti.

MEB HAREKETE GEÇTİ

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle açık öğretim liselerine geçişlerin belli şartlara bağlanmasının ardından tam zamanlı kurslara gitmek isteyen 12'nci sınıf öğrencileri için bazı özel okullarda 'hayalet sınıflar' kurulduğu yönünde bakanlığa ihbarlar geldi. Bu sınıflara kayıt olan öğrenci velilerinden yüksek ücretler istendiği, öğrencilerin devamsız oldukları halde bu sınıflara gelmiş gibi gösterildikleri ifade edildi.

Bakanlık, hayalet sınıflarda 'sahte diploma' verme hazırlığı yapan özel okullarla ilgili yapılan bu ihbarlar üzerine harekete geçti ve e-Okul sistemi üzerinde eylül ayı itibarıyla resmi okullardan özel okullara geçiş yapan öğrencilerin verilerini analiz ederek bu konuda belli tespitler yaptı. Bunun yanında, MEB Teftiş Kurulu Başkanlığı harekete geçirilerek genel bir denetim kararı alındı. Ayrıca 81 il valiliğine okul bazlı inceleme yapılması için yazı gönderildi. Yazıda, 81 ilde faaliyette bulunan özel okulların 12'nci sınıflarına kayıtlı öğrencilerin okullarına devam edip etmediklerine ilişkin inceleme yapılması, mevzuata aykırı işlem yapıldığının anlaşılması halinde yasal işlem başlatılması istendi. İncelemelerde ortaya çıkan tespitler doğrultusunda gerekli yasal işlemler uygulanacak. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na göre, mevzuata aykırı fiilin işlendiği özel okulların kurum açma izni ve çalışma ruhsatı iptal edilecek. Özel okul sahiplerine de brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası verilecek.