Yazdığı onlarca kitap ve bıraktığı yazılarla hala Tıp dünyasının en çok yararlandığı kaynakların yazarı konumunda bulunan İbn-İ Sina, asırlar önce el-kanun fi't-tıb kitabında faydaları saymakla bitmeyen sirkencübin şerbeti hakkında tüm detayları yazdı. Anadolu'da 13. yüzyılda yaşayan Mevlana Celaleddin Rumi ise ibn-i Sina'nın bu önerisini harfiyen yerine getirdi. Vücuda yaptığı olumlu etkileri hala onu en çok tüketilen içeceklerden biri yapmaktadır.

Sirkencübin şerbeti, sindirim sistemi üzerindeki yararlı etkileriyle tanınır. Sindirim sıkıntılarına iyi gelen bu şerbet, bilhassa sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşayanlar için faydalı olabilir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirme özelliğiyle de tanınır. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde vücudu destekleyerek hastalıklara karşı direnci artırabilir.

SİRKENCÜBİN ŞERBETİ NE ZAMAN İÇİLMELİ?

Bir diğer ismi Mevlana Şerbeti olan sirkencübin, aynı zamanda zayıflatan ürünler arasında da yer almaktadır. Her geçen gün yeni bir faydası ortaya çıkan sirkencübin şerbeti midesinde gastrit veya ülser gibi problemleri olanların oldukça özen tüketmeleri önerilir. Günlük sadece bir çay bardağı yemekten önce veya sonra içilmelidir. Kesinlikle fazlası tüketilmemelidir.

OSMANLI PADİŞAHLARININ DA GÖZDE İÇECEĞİYDİ

Wikipedia.org sitesinde aktarılan bilgilere göre, Sirkencubin şerbetini hazırlamak için ilk olarak sirke ve bal karıştırılır. Bu karışıma su ilave edilip soğutularak servis edilir.Ramazan ayında özellikle Osmanlı padişahları tarafından tüketilen bir içecekti. Yazarı İbni Sina'nın öğrencisi olan Arapça yazılmış Hıfzısıhha risalesinde sirkencubin tarifi verilmiştir.

SİRKENCÜBİN ŞERBETİ HAZIRLARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

5 su bardağı su

5 yemek kaşığı bal

7 tatlı kaşığı doğal elma sirkesi

İsteğe göre bi tane çubuk tarçın yada çay kaşığı ucunda toz tarçın

Öncelikle oda sıcaklığında bi cam sürahiye suyu, balı ve sirkeyi koyup karıştırın.

İsteğe göre tarçın ekleyebilirsiniz ama ben eklemedim.

Ilık veya soğuk tüketilebilir.

Yeni Akit Gazetesi'nin paylaştığı habere göre, bir şerbetin birçok faydası daha bulunuyor. Eklem ağrılarını önler ve tedavi eder. Bu yüzden artriti olan kişilere önerilir.

Mide yanması ve karın ağrısına karşı etkili bir toniktir.

Sindirime iyi gelir, bağırsak hareketlerini dengeler ve kabızlıkla savaşır.

Kolesterol seviyelerini dengeler, yüksek tansiyonu önler.

Kilo vermeye yardımcı olur.

Boğaz ağrısı ve solunum yolu problemleri için en etkili tedavilerden birisidir.

Enerji verir.

Serbest radikallerle savaşma özelliği sayesinde cildinize iyi gelir.

Ağız kokusunu yok eder.

Enflamasyonu azaltır.

Günümüzün "modern yaşam tarzı" bedeninizin sürekli strese ve fazla miktarda yağ ve şeker içeren yiyeceklerden dolayı yüksek asiditeye maruz kalmasına sebep oluyor. Yani resmen artık "hastalık" kategorisinde!..

Bu "modern yaşam tarzı" bedeninizin pH dengesini bozup, mide yanmasına sebep olur. Ayrıca çeşitli enfeksiyon ve hastalıklara zemin hazırlar.

"Sirkencübîn"i sabah kahvaltıdan ve herhangi bir fiziksel aktivite yapmadan önce içmelisiniz. Böylece hem pH dengenizi düzenler hem de daha enerjik olmanızı sağlar.

Bu ana etkisi sayesinde bal ve elma sirkesi karışımı bedeninizin kendisini koruma becerisini arttıran en iyi alternatif tedavilerden birisidir.

Kaynak: Wikipedia.org, Yeniakit.com.tr

Derleme: Objektifa.com