ADANA İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, 4 Şubat Dünya Kanser günü nedeniyle kentin çeşitli noktalarında stant açarak, vatandaşlara erken teşhis için düzenli tarama yaptırmanın önemini anlattı.

Kentin işlek noktalarında ve alışveriş merkezlerinde stant açan ekipler, Türkiye’de yürütülen Ulusal Kanser Tarama Programı’nı anlattı. Vatandaşlara bilgilendirici broşürler dağıtan ekipler, 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi yapıldığını, 2 yılda bir mamografi çekilmek suretiyle meme kanseri taramaları yaptıklarını anlattı. 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi ile rahim ağzı kanseri taraması yapıldığını vurgulayan ekipler, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere ise yılda bir kez Gaitada Gizli Kan Testi ile kalın bağırsak taraması yapıldığını, 10 yılda bir de kolonoskopi önerildiğini bildirdi. Bu hizmetlerin ücretsiz olarak vatandaşlara sunulduğunu vurgulayan ekipler, tarama sonrasında pozitif ya da şüpheli bulunan kişilerin ikinci, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirildiğini ve ileri tetkikler yapıldığını dile getirdi.

Ekipler, teşhis ve tedavi hizmetlerinin ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından yapıldığına dikkat çekti.
Herkesin kanserden korunmaya hakkı olduğunun altını çizen ekipler, tarama yaptırmak isteyen vatandaşları Toplum Sağlığı Merkezlerine (TSM) bağlı olarak hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM),  Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’ne davet etti.