DOHAYKO Genel Sekreteri ve Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı Nesrin Çıtırık; Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. 

TBMM’de büyük tartışmalara neden olan Sokak Hayvanları Kanunu ve sokak köpeklerinin kısırlaştırma konuları hakkında açıklamalarda bulunan Çıtırık; yasayla birlikte sorumluluğu bulunan belediyelerin bir an önce Hayvan Bakımevi kurmalarını ve kısırlaştırma çalışmalarına hız vermelerini istedi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanvekili ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, Başkan Yardımcısı Dilek Akın, Genel Sekreter Yasemin Atasoy ve Mali Sekreter Süreyya Uri Aksoy’a, TBMM’de yasalaşan Sokak Hayvanları Kanunu ve Belediyelerin bu konudaki sorumlulukları hakkında açıklamalarda bulunan Çıtırık, yasayla birlikte sorumluluğun belediyelere bırakıldığına dikkat çekti.

“HAYVANSEVERLERLE CHP’Lİ BELEDİYELER 

KARŞI KARŞIYA GETİRİLMEK İSTENDİ”

Çıtırık; “Kanun belediyelere diyor ki, ‘toplayacaksın!’ Peki yerel yönetim o topladığı köpekleri nereye koyacak? Ülkemizde 1389 belediye var. İl, ilçe ve belde. 1200’ünde hayvan bakımevi yok. Peki yerel yönetimler yasa karşısında ne yapacak? Toplayacak, birbirinin sınırına atacak. Bu arada hayvanlar üremeye devam edecek. 

Sokak Hayvanları Kanunu ile sorumluluk büyükşehir belediyelerinin üstüne bırakıldı. 

CHP’li belediyeleri hayvanseverlerle düşman etmek için ısrarla yasayı çıkardılar. Gönüllülerle-vatandaşla belediyeleri karşı karşıya getirmek istediler. 

Ben iktidar kanadında bir çok kişiye yazdım, ‘CHP’li belediyelerin ekmeğine yağ sürüyorsunuz’ dedim. Ama ısrarla bu tasarıyı yasalaştırdılar. CHP’li belediyeler ‘üzülüyoruz’ diyorlar ya, bakmayın bu söylemlere habire topluyorlar. 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu bu olaya sıcak bakmamış olsaydı, hayvan katliamı olurdu.

916 belediye 2 veya 3 veteriner hekim istihdam etmiş olsaydı; 2700 hekim ederdi. Her belediye yılda asgari 25/30 bin köpek kısırlaştırsaydı, 5 yılda 150 bin köpek kısırlaşmış olurdu. Ama ‘paramız yok’ diyorlar. 

‘KISIRLAŞTIRMA MALİYETLİ DEĞİL’

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı Nesrin Çıtırık, söylenenlerin aksine kısırlaştırmanın maliyetli olmadığını belirterek, “Belediyelerin para sorunu yok. Yerel yönetimlerin yaptığı kaynak israfı ve rantın binde biri bu sorunu çözer. 916 ilçe var. Bu ilçeler günde 10 tane kısırlaştırma yapsa; yılda 2 milyon 180 bin köpek kısırlaşır. İki yılda 4 milyon 360 bin. Sorun çözülmüş olur. 

Çukurova Belediyesi’nin barınağı var. Veterineri var. Bakıcı var. Küçük bir ameliyathanesi var. Zaten bunlara maaş veriyor zaten. Burada tek maliyet; ilaç ve iplik vesaire. Bunu yapmıyorlar” dedi.