Sütlaç yapımı oldukça zahmetli bir iştir. Bayram sofralarının vazgeçilmez tatlılarından biridir. Özellikle ev sütlacı, geleneksel lezzetlerin en güzel örneklerindendir. Hele ki sütlacın kıvamı yerindeyse ve şeker dengesini koruyorsa. Peki ev sütlacı yaparken nelere dikkat etmek gerekir? İşte misafirlerinize ve evdekilere muhteşem bir tatlı deneyimi yaşatacağınız sütlacın aşçılık sırları...

KALİTELİ PİRİNÇ SEÇİN

İlk olarak sütlaç hazırlarken kullanacağınız pirincin çok kaliteli olması gerkir. Ağızda çok fazla büyümeyen bir pirinç tercih edilmelidir. Kullanılacak pirinç, sütlacınızın sulanmasını ve lezzetini ortaya çıkaran mühim bir faktördür. 

TENCERE SEÇİMİ DE OLDUKÇA ÖNEMLİDİR...

Sütlaç pişirirken tercih edeceğiniz tencerenin ehemmiyeti büyüktür. İhtiyacınız olan, geniş ve derin bir tenceredir. Çünkü sütlaç malzemelerinin en iyi şekilde birbirleriyle harman olup pişmesini sağlar. Aynı zamamda, tencerenin tabanının kalın olmasına da göz öbünde bulundurmalısınız. Kalın tabanlı bir tencere kullanmak, sütünüzün hızlı bir şekilde yanmasını engeller.

KISIK ATEŞ PÜF NOKTASI

Yemek.com'da paylaşılan içeriğe göre, Buğday nişastası yerine 3 yemek kaşığı tepeleme pirinç unu kullanabilirsiniz. Damak tadınıza göre şeker oranını azaltabilir veya artırabilirsiniz. Aşamalara ve tarifte verilen sürelere sadık kalarak pişirmenizi öneririz. Tercihen tüm pişirme süresince kısık ateş kullanmanızı, orta ateşte işe mutlaka kaynayan süte dikkat etmenizi öneririz.

SÜTLAÇ YAPARKEN BU REÇETEYİ UYGULAYIN

Yapımı için malzemeler

1 litre süt
2 çay bardağı yıkanmış pirinç
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
4 su bardağı su

Sütlaç yapımı için öncelikle pirinçleri iyice yıkayın ve bir tencereye koyun.
Üzerine 4 su bardağı suyu ilave edip kaynamaya bırakın.
Kaynayınca altını kısın ve biraz daha pişirmeye devam edin. Pişirirken ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin.
Pirinçler yumuşayıp, suyunu çekince üzerine sütü de ilave edin ve yüksek ateşte kaynayıncaya kadara sık sık karıştırarak pişirin.
Kaynamaya başlayınca altını kısın ve 20 dakika da kısık ateşte pişirin.
Daha sonra şekeri de ilave ederek karıştırmaya devam et ve 5 dakika daha pişirin ve sonra ocaktan alın.
Pişen sütlaca vanilyayı da ekleyin ve biraz daha karıştırın.
Hazır olan tatlıyı kaselere bölün ve ister soğuk ister sıcak tüketin.