Kıyma kavurması, ekmek arasında veya lavaşa sarılarak başlı başına tüketilebilen lezzetli yemeklerin başında gelir. Tabi yoğurtla veya patates kızartmasıyla birlikte porsiyon şeklinde de farklı seçenekleri vardır. Genellikle içerisinde domates, mutlaka ama mutlaka soğan, biber ve baharatlar eklenir. Bu baharat sıralaması kıyma kavurmasının lezzetini de etkiler. 

KIYMA KAVURMASI NEDEN KÖTÜ KOKAR?

Basit gibi görülen fakat oldukça fazla inceliği olan kıyma kavurması için ilk olarak doğru tava seçimi yapmanız gerekiyor. Tabi ocakta kalma süresi de kıyma kavurması yaparken dikkat etmeniz gereken bir başka unsur. Fakat en ama en önemli faktör ise kavurmanın içerisine eklenen baharatların doğru sıralamayla eklenmesi. f5haber.com'un Nefisyemektarifleri.com sitesinden derlediği habere göre, Kıyma kavururken yapılacak en büyük hatalardan biri karabiber ve tuzu kavurduğunuz esnada eklemektir. Oysa kıymanın kavrulması bittikten sonra tuz ve karabiberi eklemek gerekmektedir.

Diğer taraftan kıyma oranınızda soğana göre daha az ise iki malzemeyi aynı anda kavurabilirsiniz. Bu noktada ilk olarak harlı ateşte kavurmaya başlayıp ardından kısık ateşte sürdürebilirsiniz. Son olarak kıymayı tavaya ekledikten sonra kaşığın tersiyle pişmeye devam ettiği esnada ezerek çözmeniz. Topaklanan eti birbirinden ayırarak topaklanmanın bu şekilde önüne geçebilir ve tane tane lezzetlş kıymaları afiyetle yiyebilirsiniz. 

KIYMA KAVURMASI YAPARKEN GÖZDEN KAÇIRILMAMASI GEREKENLER

750 gr kıyma
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 diş sarımsak
2 adet kuru soğan
2 adet yeşil biber
2 adet kırmızı biber
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber

Öncelikle yeşil ve kırmızı biberi yemeklik olacak şekilde doğrayalım.

Soğanı da küçük küçük yemeklik olacak şekilde doğrayalım.

Kavurmak için uygun bir tavaya veya tencereye kıymayı alalım. Kısık ateşte kaşığın arka tarafı ile kıymaları ezerek kavurmaya başlayalım.

Kıymaların rengi döndüğünde ve tane tane olduklarında zeytinyağını gezdirerek ilave edelim.

Ardından doğradığımız soğan, yeşil ve kırmızı biberleri tavaya ilave edelim. Sarımsağı da ekledikten sonra tüm malzemeyi karıştırarak kavurmaya devam edelim.

Biberler hafiften renk değiştirmeye başladığında  domates salçası, biber salçası,  pul biber, karabiber, kimyon ve  tuzu ilave edelim. Yine karıştırarak kavurmaya devam edelim.

Pişen kıyma kavurmamızı ocaktan alalım. Servis tabaklarına  paylaştırarak veya tavayla birlikte servis edelim. Afiyet olsun!

HER ZAMAN KUYRUK YAĞI ÖNERİSİ...

Usta aşçılara göre kıyma kavururken kuyruk yağı kullanmalısınız. Doğal yağlar statüsüne giren kuyruk yağı hem ete lezzet katar hem de daha sağlıklı bir yemeği ortaya çıkarır. 

SUYU VAR DİYE EKLEMİYORSANIZ GEÇMİŞ OLSUN

Kıyma, normal ete göre daha suludur. Özellikle kavurulduğu esnada yağ ve malzemelerle buluşan kıymanın suya ihtiyacı olmadığını düşünebilirsiniz. Fakat bu en büyük yanlışlardan biridir. Kesinlikle kıyma kavurması yaparken ihtiyacı olduğunda su ilavesi yapmanız gerekiyor. Kendi suyunu çeken kıymaya tam pişmemişken 1 bardak kadar su eklemeniz önerilir.

Kaynak: f5haber.com, Nefisyemektarifleri.com
Derleme: Objektifa.com - Göktuğ Efil