Bünyamin YIL Yazdı
Referansturk.com’un misafiri olan Adana Sanayi Odası Genel Sekreteri Veli Oğuz ile müjdesi verilen Adana Ana Konteyner Limanı’nın şehrimiz ve bölgemize sağlayacağı faydalar üzerine yaptığımız sohbette, bu devasa yatırım için ihtiyaç duyulan insan kaynakları konusu açıldı. “Adana Ana Konteyner Limanı’nın işletmeye alınması sürecinde istihdam edilecek personelin yüzde kaçı Adanalı olacak? Şehrimizdeki üniversitelerimiz ve meslek liselerimiz küresel lojistik merkezi olma fırsatı yakalayan Adana’ya liman işletmeciliği sektörü için nitelikli iş gücü sağlayacak bölümler açacak mı?” soruları ister istemez cevapsız kaldı.
Biraz araştırma yaptığımda, bir konteyner limanının verimli ve güvenli bir şekilde işletilmesi için ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün neler olduğu uzun bir liste olarak karşıma çıktı. Liman operasyonları yönetimi, lojistik ve tedarik zinciri yönetimi, liman güvenliği ve çevre yönetimi, gümrük işlemleri, konteyner ve kargo elleçleme teknikleri, liman ekipmanlarının bakımı ve onarımı, mekanik ve elektrik sistemleri, altyapı geliştirme ve yönetimi, limon otomasyon sistemleri, veri analitiği ve liman performans yönetimi, siber güvenlik, lT ve yapay zeka uygulamaları, işçi sağlığı ve güvenliği, risk değerlendirme ve yönetimi, çalışan eğitimi ve bilinçlendirme, çevresel etki değerlendirme, müşteri hizmetleri ve iletişim becerisi, pazarlara stratejileri ve pazar analizi, müşteri ilişkileri, ticari ve anlaşmalar ve sözleşme yönetimi başlıklarında eğitim almış insanların istihdam edildiğini öğrendim.
Kalkınma Yolu Projesi’nin Akdeniz’e açılan kapısı olacak Adana Ana Konteyner Limanı’nda yılda 9 milyon TEU konteyner elleçlenecek. 3 bin 500 metre uzunluğunda rıhtıma sahip olacak bu yatırımda konteyner terminali, kuru dökme yük terminali, genel kargo terminali ve Ro-Ro terminali bulunacak. Limanın faaliyete geçmesiyle birlikte yıllık 9 bin 250 adet geminin yüklenmesi ve boşaltımı gerçekleştirilecek. Türkiye’nin tüm limanlarının kurulu kapasitesinin 12 milyon TEU olduğunu göz önünde aldığımızda Adana Ana Konteyner Limanı’nın büyüklüğünü daha iyi anlamış oluyoruz.
Dolayısıyla 17 milyar dolar bütçeli Kalkınma Yolu Projesi’nin en stratejik ayağı Adana Ana Konteyner Limanı’nda istihdam edilecek nitelikli iş gücünün sağlanması için üniversitelerimizin, meslek liselerimizin ivedilikle harekete geçmesi gerekiyor. Limanın 2028 yılında faaliyete geçeceğini dikkate alarak “beyaz yakalı” ve “mavi yakalı” iş gücünün Adana’dan yetişmesi için iş dünyası, yerel yönetimler ve kentin tüm dinamikleriyle ortak hareket etmesi lazım.
Bu yatırımda çalışacak iş gücünü yetiştirmek için ağırdan alırsak, ipe un serersek ne mi olur? Yakın geçmişte örneğini bizzat Adana’da yaşadık. Şehrin en büyük sanayi kuruluşunda ilave yatırım için yurt dışından işçi getirildi. Yanlış hatırlamıyorsam 2 bin yabancı işçi… Umarım benzer haberleri Adana Ana Konteyner Limanı için duymayız. Zira, yatırımcı firmalar hem inşaat hem de işletme sürecinde kimsenin gözünün yaşına bakmıyor. İhtiyaç duyduğu eleman Fizan’da bile olsa getiriyor, çalıştırıyor!
Şimdi sevinmeyi kısa kesip, Adana Ana Konteyner Limanı’nda Adanalıların istihdamı için gereken aksiyonları planlamamız ve hızlıca uygulamaya geçirmemiz lazım. Adana Valimiz, belediye başkanlarımız, üniversitelerimizin rektörleri, dekanları, milli eğitim müdürümüz, mesleki eğitim veren okullarımızın yöneticilerine sesleniyorum; Lütfen bu fırsatı genç nesillerimiz için ıskalamayın. Okullarımız diplomalı işsiz yetiştirmek yerine, bölgemizde yapımına başlanan veya planlanan büyük ölçekli yatırımlarda istihdam edilebilecek iş gücünü yetiştirsin.