Türkiye su stresinden su fakirliğine doğru hızla ilerliyor. Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye’nin su bütçesinin 'açık' verdiğini vurgulayarak, önümüzdeki 5 yılın oldukça kritik olduğunu vurguladı.
Kadıoğlu, önümüzdeki 5 yıl içerisinde çöle dönme riski olan illeri şöyle açıkladı:
"Çölleşme, bir gecede olan bir şey değil; toprağın su tutma kapasitesini kademeli olarak kaybetmesidir. Türkiye'de bu riskin en yoğun olduğu kuşak, İç Anadolu'nun güneyi ve Güneydoğu Anadolu'dur. Konya, Karaman, Aksaray, Niğde — yani Konya Kapalı Havzası — birinci sırada. Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır'ın güneyi ve Iğdır Ovası ciddi risk altında. Ankara'nın güney ilçeleri, Eskişehir'in bazı bölgeleri ve Kayseri'nin doğu kesimi de bu kuşağa giriyor.
Buradaki kritik nokta şudur: Çölleşme önce toprağın mineralleşmesiyle başlar, sonra tarımsal verim düşer, ardından köyler boşalır ve en sonunda geri dönüşü olmayan eşiğe gelinir. Önümüzdeki 5 yıl, bu illerde "geri dönüşü olmayan eşik" tartışmasının ana gündem maddesi olacağa benziyor."
