Mersin’de Hüseyin Polat Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda müdür Uğurcan Göçer, kılık kıyafet yönetmeliğini gerekçe göstererek bir kadın öğretmene yüksek topuklu ayakkabı ve dizüstü etek giydiği için uyarı gönderdi. Okuldaki diğer öğretmenler bu uyarının beş kadın öğretmene gittiğini iddia etti. Eğitimci Özgür Bozdoğan, yönetmelik adı altında öğretmenlerin yaşam biçimine müdahale edildiğini, eğitimciler olarak bu yaklaşımı kabul etmediklerini söyledi.

Mersin Yenişehir’de Hüseyin Polat Özel Eğitim ve Uygulama Okulu’nda görevli bir öğretmen, giyimi nedeniyle okul müdürü tarafından yazılı olarak uyarıldı. Öğretmene daha önce sözlü şekilde bilgi verildiği ancak buna uymadığı aktarıldı. 

Okul müdürü, öğretmenin giyimiyle, okuldaki uyum ve barış ortamını bozduğunu belirtti. Öğretmene yapılan uyarıda, bir daha yüksek topuklu ayakkabı ve dizüstü etek giymesi halinde yasal işlem başlatılacağı söylendi.

Yazıda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’te yer alan “Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez” maddelerine değinildi.

Uyarıda, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Özel Eğitim Okulu Kurumlarında Kılık Kıyafet Konulu Genelgesi’ne de vurgulandı:

“…belirtilen hususlara göre okula gelmediğiniz tam aksine, yüksek topuklu ayakkabı, diz üstü yırtmaçlı mini etek-askılı mini elbise, çok açık yakalı gömlek ya da buna benzer kıyafetler giyerek okula geldiğiniz tespit edilmiştir. Okul idaresinin sene başı öğretmenler toplantısında yapmış olduğu sözlü ve rencide edici olmayan uyarıları dinlemediğiniz, aynı tarz kıyafetlerle okula gelmeye devam ettiğiniz, dolayısıyla okuldaki uyum ve çalışma barışını bozduğunuz tespit edilmiştir. Yukarıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda kılık ve kıyafetiniz ile ilgili hassasiyeti göstermeniz konusunda gereğini rica eder, aksi takdirde tarafınız ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca yasal işlem başlatılacağını tarafınıza bildiririm.“

Medyascope, okul müdürü Uğurcan Göçer’e ulaşmaya çalıştı ancak Göçer telefonlara yanıt vermedi. Öğretmenler okulda mobbing uygulandığını, müdürün kendilerine baskı yaptığını ve bu durumdan çok rahatsız olduklarını aktardılar. Öğretmenler ayrıca bu uyarının beş kadın öğretmene gittiğini de iddia ettiler.