Pastane poğaçaları her zaman tat ve doku bakımından evde yapılanlara göre çok daha iyidir. Hem bulut gibi hafif olması hem de malzmenin dengesi nedeniyle özellikle işe ve okula gidenlerin ilk kahvaltılık tercihidir. Peki iyi ama pastane ustaları neyi saklıyor? Pastane poağaçası hazırlarken özen gösterilmesi gereken püf noktaları bulunmaktadır. Bu uygulamalara dikkat ederek, kıyır kıyır ve dağ gibi kabaran poğaçalar elde etmek mümkündür. 

Pastane Poğaçası Tarifi İçin Malzemeler

1 paket oda sıcaklığında margarin ya da tereyağı (250 g)
1 yemek kaşığı instant maya
1 çay bardağı süt (125 ml)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
2 adet yumurta (birinin sarısı üstüne)
2 yemek kaşığı şeker
6 su bardağı un
İçi için;
Peynir
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı

Hamuru için uygun bir yoğurma kabına ılık süt, sıvı yağ, yumurta, şeker, tuz ve mayayı alarak karıştıralım.
Daha sonra oda sıcaklığındaki tereyağını ekleyim.
Unu da yavaş yavaş kontrollü bir şekilde ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Ele yapışmayan bir hamur elde etmemiz gerekiyor.

Hazır olan hamurumuzdan avuç içi büyüklüğünde bezeler kopartalım ve parmaklarımızın ucu ile genişletelim.
Hamurumuzun ortasına peynirli iç harcından yerleştirelim. İç harcı için lor peyniri, kaşar peyniri, beyaz peynir ya da hepsini karıştırarak da kullanabilirsiniz.
İç harcını yerleştirdikten sonra iki ucunu kapatarak birleştirelim ve tepsimize yerleştirelim. Tüm hamur bitinceye kadar bu işleme devam edelim.
Son olarak poğaçalarımızın üzerine yumurta sarısı sürelim ve çatalla bastırarak çizgiler oluşturalım.
Hazır olan poğaçalarımızı önceden ısıtılmış 200°C fırında yaklaşık 20-25 dakika pişmeye bırakalım.
Pişen poğaçalarımız servise hazır. Afiyet olsun!

MAHLEP + KATI YAĞ İKİLİSİ 

Pastane poğaçaları ile ev yapımı poğaçaları arasındaki farkı belirleyen hususi bir ayrıntı vardır. Bu farkı idrak edebilmek adına her iki türü de tadan herkes farkı görebilir. Gerçek pastane poğaçasının özünde mahlep ve katı yağın muazzam bir birleşimi bulunur. Mahlep, gerçek pastane poğaçasının eşsiz lezzetini yakalamak için mühim rol oynar.

POĞAÇANIN SERT OLMAMASI İÇİN NE YAPILMALI?

Poğaça hazırlarken kullanılacak malzemelerin oda sıcaklığında olması oldukça mühimdir. Bilhassa süt, yumurta ve yoğurt gibi ürünlerin soğuk olması halinde, hamur arzu edilmeyen bir kıvamda olabilir. Dolayısıyla poğaça pişirmeden hemen hemen 30 dakika kadar önce ürünleri buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığına gelene kadar bırakmak gerekir.