AK Parti Sözcüsü ve Adana milletvekili Ömer Çelik partisinin MKYK toplantısına ilişkin düzenlediği basın toplantısında Suriye’deki gelişmeler hakkında konuştu.
HTŞ ile SDG arasındaki geçici ateşkese rağmen çatışmalar devam ederken Çelik Suriye’de son ortaya çıkan tabloyu “Kürtlerin, Türkmenlerin ve Arapların kazanımı” olarak görmek gerektiğini iddia etti.
Çelik "Birileri çıkıp da 'SDG, Kürtleri temsil ediyor' gibisinden hastalıklı bir cümle kuruyorsa, bu hastalıklı cümlenin bir başkasının çıkıp 'DEAŞ, Arapları temsil ediyor' gibisinden hastalıklı bir cümleden farkı yoktur” ifadelerini kullandı.
DEM Parti’nin AKP’yi Suriye’de HTŞ’nin Kürt sivilleri hedef almasına göz yummakla eleştirdiğine dair soru üzerine Çelik “DEM Parti Eş Başkanları başta olmak üzere bazı siyasilerin bizim teröre karşı tutumumuzu HTŞ’yi desteklemek gibisinden sunması siyasi bir cümle değil. Burada özgün bir irade yok, bu bir vekalet iradesi. Bu, örgütün argümanı. Burada sadece ezbere tekrar edilmiş oldu” diye yanıt verdi.
'Sanki kendisinin desteklediği insan hakları örgütü, kanarya sevenler derneği'
AKP Sözcüsü “Bir siyasetçinin ‘SDG Kürtleri temsil ediyor’ demesi bizim açımızdan itiraftan başka bir şey değil. ‘HTŞ’yi desteklediğiniz için bütün bunlara göz yumuyorsunuz’ diyorlar. Yani kendisinin açıkça desteklediği örgüt sanki insan hakları örgütü, kanarya sevenler derneği” ifadesini kulandı.
Çelik “Açıkça terör örgütünü destekleyenlerin bize dönük bu nitelemeleri kendi tutumlarını örtbas etmekten ibarettir. Bunlar vekaleten söylenen ezbere cümleler, bir değeri yok. Ama ‘Kürt sivillerin öldürülmelerine göz yumuyorlar’ dedikleri, bu tabii ahlak dışı bir yaklaşım” şeklinde konuştu.
“Bunlar ideolojik oyunlar” diyen Çelik “Bu cümleleri söyleyenlerin gündeminde Kürtler yok sadece örgütler var. Halbuki bugün yepyeni fırsatlar ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı.
'Hem kararnameyle hem saha da ortaya çıkan tablo çok sevindirici'
Çelik “günün sonunda gelinen noktada” Suriye’de Suriye Kürtlerinin kazandığını öne sürdü ve “Hem kararnameyle hem de sahada ortaya çıkan tablo çok sevindirici bir durumdur. Suriye’deki Kürt kardeşlerimiz, Türkmen kardeşlerimiz, Arap kardeşlerimiz kazanmıştır” diye konuştu.
Dün Mersin’in Tarsus ilçesindeki eyleme düzenlenen silahlı saldırıda yaşamını yitiren Kobaneli gençle ilgili ise Çelik “Hayatını kaybeden merhum için son derece üzüntülüyüz. Provokasyonlara karşı dikkatli olmak lazım” dedi.
