CHP Adana milletvekili Orhan Sümer, dün geç saatlerde  Kozan'da bulunan Cennet Vadisi’nin, Osmaniye’nin Sumbas İlçesine bağlandığını ileri sürmüştü. 

Sümer, gerçekleştirdiği sosyal medya paylaşımında ”Saray İktidarının Adana'yı hor görmesinin, değerlerini tek tek yok etmesinin sonu gelmiyor. Şimdi de  Adana Kozan'da bulunan Cennet Vadisi, Osmaniye Sumbas İlçesine bağlandı. Muhtarların ve halkın karşı çıkmasına rağmen bu kararı alanlar derhal bu yanlıştan dönmelidir.” demiş, ancak kaynak belirtmemişti.  

CHP milletvekili Ayhan Barut da, konuyu Meclis gündemine taşıyarak yanlıştan derhal dönülmesini istedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi sunan Barut, AKP iktidarını Adana'yı cezalandırmaktan vazgeçmeye çağırdı.

Bölgemizin doğa harikalarından biri olarak kabul edilen Kozan Bucak’taki Pınargözü Cennet Vadisi gerçekten Osmaniye iline bağlandı mı yoksa Adana il sınırlarında mı?

İddianın kaynağı, Kozan’da yayın yapan bir internet sitesinin paylaşımı ve bir muhtarın açıklaması olarak gösteriliyor. Buna göre Sumbas’a bağlı Akçataş (Sıtır) köyü muhtarının “Siyasi gücümüzü kullanıp Pınargözü bölgesini Sumbas’a bağlattık” şeklindeki sözleri haberin kaynağını oluşturdu.  

Ancak konunun farklı bir geçmişe sahip olduğu ileri sürüldü. Osmaniye’yenin il olup Adana’dan ayrılmadan önceki süreçte Yap İşlet Devret modeli ile bir tesisi alan firmanın sözleşme yenilemesi için Osmaniye Valiliği‘ne başvurması üzerine ortaya çıktı. 

Ayrıca İçişleri Bakanlığı, Adana Valiliği ve kaymakamlığın konuya yönelik dahlinin bulunmadığı da edinilen bilgiler arasında  

OSMANİYE NE ZAMAN İL OLDU?

3 Kasım 1996 tarihinde yapılan mahalli idareler ara seçimleri öncesinde, il olması gündeme gelmiş, TBMM' de 23 Ekim 1996 tarihinde yapılan oylamada il olması karara bağlanmış, 28.10.1996 gün ve 22801 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 24.10.1996 gün ve 4200 sayılı kanun ile yeniden il olmuştur.