Pirinç pilavı, Türk mutfağının en eski ve geleneksel lezzetlerinden biridir. Ancak en sık karşılaşılan problemlerin başında lapa ve solgun olması gelir. Eğer pilavının tane tane olmadıysa ve parlak bir görüntü sunmuyorsa lezzet açısından da eksiklerinin olduğuna işaret eder. Kimse pilavının yavan ve cansız olmasını istemek. İşte tane tane ve daha parlak pilav yaparken bilmeniz gereken incelikler.

İLGİLİ HABER Elmalı kurabiye yaparken asla yapmamanız gereken hata! Dağılmasına yol açıyor

 

PARLAK GÖRÜNTÜ LİMONLA MÜMKÜN

Gzt.com'da paylaşılan içeriğe göre, Pirinç pilavının tadı kadar görüntüsü de önemlidir. Pilavınıza suyunu ekledikten hemen sonra sıkacağının 4-5 damla limon parlak ve beyaz bir pirinç pilavı yapmanız için önemli püf noktalardan biri!

1 GECE ÖNCEDEN ISLATIN

Pirinçteki arsenik miktarı oldukça yüksektir. Profesör Meharg'ın yaptığı incelemelere göre ıslatılan pirincin arsenik miktarının azaldığı gözlemlendi. Bu işlem hem arseniği uzaklaştırmak hem de pilavınızın tane tane olmasını sağlar. Yine ünlü profesöre göre, pirinci bir gece önceden ıslatmak en doğru yöntem.

DİNLENMESİNE İZİN VERİN

Sıcak sıcak tüketeceğiz diye midenize zarar vermeyin. Pilav piştikten sonra bir örtüyle üzeri kapatılıp minimum 15-20 dakika dinlendirilmelidir. Hem daha iyi kıvam alması sağlanır hem de bu dinlendirme süresi sayesinde pilav mideye oturmaz. Daha sonra pilavı iyice karıştırarak servis etmeyi unutmayın

Özel not: Pirinç pilavı, kuru fasulye, tavuk ve ciğerle servis edilebilir. Bunun yanı sıra sade pirinç pilavından farklı olarak farklı çeşitleriyle de sunulur. Özellikle nohutlu ve arpa şehriyeli pirinç pilavını da deneyebilirsiniz. 

PİRİNÇ PİLAVI YAPARKEN AKLINIZDA BULUNMASI GEREKENLER

MALZEMELER

3 su bardağı kaynamış su
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 su bardağı pirinç (isteğe göre daha az olabilir)
2 yemek kaşığı dolusu tereyağı
1 adet et bulyon (isteğe göre)
1 tatlı kaşığı tuz
2-3 damla limon suyu

Pirinç pilavı tarifi için öncelikle pirinçlerinizi ıslatarak başlayabilirsiniz. 2 su bardağı pirinci geniş bir kabın içerisine aktararak üstünü geçecek kadar sıcak su ilave ediniz. Daha sonra yaklaşık 20 dakika boyunca dinlendiriniz.
Dinlenen pirinçleri bol su ile nişastası temizlenene kadar iyice yıkayın.
Ardından pilav tencerenizi hazırlayın.
Tencerenin içerisine sıvıyağı ekleyin. Yağınız kızdıktan sonra tel şehriyeyi de ilave ederek rengi dönene kadar kavurun. Dilerseniz şehriye kullanmayabilirsiniz.
Pirinçleri de tencerenin içerisine ekledikten sonra tuz, tereyağı ekleyerek 2-4 dakika boyunca güzelce kavurun.
Üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin. 2-3 damla da limon suyu damlatın.
1-2 dakika ocağın altı açık şekilde kaynattıktan sonra altını kısın ve pişirmeye bırakalım.
Pirinç pilavınızı kesinlikle karıştırmayın. Pişmeye yakın bir kere karıştırın. Yaklaşık 25 dakika sonra kontrol ederek ocaktan alın.
Pilav tencerenizi sofra bezine sararak 15-20 dakika dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun

Kaynak: Gzt.com, Sabah.com.tr Derleme: Objektifa.com - Göktuğ Efil