Ali PEKMEZCİ 

CHP’de  MYK ve Parti Meclisi bugün toplanıyor. Kesin olmamakla birlikte Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı da toplantıda oylanarak kamuoyuna duyurulacaktı. Ancak son anda gündem değişti Yargıtay krizine dönüştü. 

Toplantı gerçekleşseydi en yakın isim Zeydan Karalar! Bunun dışında biri çok büyük sürpriz olur.

Ankara’dan kaynaklı bilgileri yedeğimize alıp bir durum değerlendirmesi yapmakta fayda var.

Başkan Karalar vatandaş memnuniyet anketinden çok da başarılı çıkamadı. Ancak gerek arkasında duran Ekrem İmamoğlu faktörü ve mevcut belediye başkanı olarak elinde bir güç bulundurması böyle bir tercihi zorunlu kılıyor.

Özgür Özel ‘Zeydan Abi’ni zoraki aday gösterecek. 

Belediyeye yapılan son operasyon Zeydan Karalar’ın adaylığı noktasında gerekçe olamaz; çünkü devlet daha önce CHP’li Çukurova ve Seyhan Belediyelerine gerçekleştirdiği operasyonlarla şartları eşitlemiş oldu.

Sanki ‘ilahi bir güç’ Zeydan Karalar’ı ikinci kez BŞB Başkan adayı yapıyor!

Gelelim ilçelere…

Bugünkü toplantılar zincirinde Adana’da merkez ilçe belediye başkan adaylıklarına dair herhangi bir karar çıkmayacak. Bunun için öngörülen en erken tarih, 15-20 Ocak arası.

Zira mevcut ilçe belediye başkanları ile ilgili anket çalışmaları halen devam ediyor. Genel merkez kaynaklı bilgilere göre ilk sonuçlar Soner Çetin ve Akif Akay’ın “Zeydan Karalar’dan daha kötü olduğu” yönünde bir veri sergilemiyor.

Genel merkezde “Bu iki ismin de elinde belediye imkanları var. O halde neden değişime gidilsin” anafikri hakim.

Seçime üç aydan az bir süre kala bu iki başkan farklı partilerden aday olabilir mi; CHP kendine seçim kaybettirebilecek bu riski taşıyabilir mi? 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana milletvekili Burhanettin Bulut’un Seyhan için gönlünden geçen isim, Emrah Kozay. 

Bana da sorarsanız, İl eski Başkanı Emrah Kozay genç, tabanı olan ve partiye kazanım sağlayacak bir siyasi figür. Tek şansızlığı Zeydan Karalar.

Başkanla problemli olduğu unutulmamalı. BŞB Başkanı en son Fatih Mahallesi’ndeki bir törende gönlünden geçen ismin Akif Akay olduğunu da açıkça beyan etmişti.

Adana’nın demografik yapısı gereği çok tartışılacak bir konu. Öncelikle Zeydan Bey kendi dünyasından Emrah Kozay gibi bir rakip istemez. Ayrıca CHP tabanı bunu nasıl kaldırır o da bilinmez. Sonucu ancak sandıkta görülebilir.

CHP'de dengeler açısından önemli bir çıkmaz sokak! 

Yüreğir içinse uzun uzadıya bir şeyler yazmaya gerek yok. Zeydan Karalar’a kalsa Ali Demirçalı‘yı ister. Bu kadarına da gücü yeter mi, meçhul. Çünkü ilçede bu isme büyük bir tepki var. Göçmenevleri imar skandalı da orta yerde duruyor. Belli ki ibre bir başka başkan adayını gösterecek. 

Kısaca.

CHP’yi Adana’da hem zor bir seçim ve bu seçim öncesi daha da zor bir aday belirleme süreci bekliyor. Özgür Özel, bir sonraki MYK ve PM toplantısında Adana’da Başkan adaylarıyla birlikte kendi siyasi geleceğini de oylatmış olacak.