Merakla beklenen Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanlığı'na Zühtü Arslan tekrar seçildi. 
Arslan'ın en büyük rakibi İrfan Fidan 5, Kadir Özkaya ise 2 oy aldı.
Kamuoyunda adaylardan İrfan Fidan'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından desteklendiğine yönelik bir algı vardı.
 
Ancak Fidan, AYM Başkanı seçilmesi için gerekli oya ulaşamadı.
 
Arslan'ın 5 çekirdek oyu vardı
 
Peki bu durum Anayasa Mahkemesi koridorlarına nasıl yansıdı? Perde arkasında neler konuşuldu?
 
Independent Türkçe, AYM kulislerinin nabzını tuttu.
 
Başkan Zühtü Arslan'ın kendisiyle beraber 5 çekirdek oyu olduğu biliniyor.
 
Bu 5 üye, hukuki mütalaaları farklı da olsa özellikle politik yönü olan davalarda benzer kararlar veriyorlar. 
 
Ancak 5 oy başkanlık için yeterli değildi.
 
3 üye kim?
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından AYM üyeliğine atanan eski Adalet Bakan Yardımcıları Selahaddin Menteş ile Yıldız Seferinoğlu'nun, Fidan ile arasında geçmişten gelen bir soğukluk olduğu belirtiliyor. 
 
Bu soğukluğun zirve yılları da Fidan'ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı dönemine denk geliyor. 
 
Güvenilir kaynakların öne sürdüğü iddialara göre gerek Menteş gerekse de Seferinoğlu'na yakın isimler Fidan tarafından blokajla karşılaşıyordu. 
 
Benzer durum bakanlıkta da yaşanıyordu. 
 
 
Arslan'ın adaylık niyeti yoktu, 2 üye "cesaret" verdi
 
Geçmişten gelen bu durum kendisini AYM Başkanlığı seçiminde gösterdi. Aday olmaya niyeti olmayan Arslan, Cumhurbaşkanlığı tarafından işaret edilen aday dışındaki birine oy vermeyeceği düşünülen Seferinoğlu ve Menteş tarafından bizzat "cesaretlendirildi".
 
Başkan Zühtü Arslan'ın adaylık niyeti olmadığına yönelik güçlü işaretler de var. 
 
Bu işaretler arasında AYM'de yapılacak atamaları durdurması ve yakın çalışma çevresine "Benden sonraki başkan düşünsün"demesi gösteriliyor. 
 
Bir diğer iddia da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AYM Başkanlığı seçimi için "baskı" yapmadığı yönünde. 
 
Bazı kaynaklar, Beştepe'den bu yönde bir baskı gelmesi durumunda üyelerin bu tür bir kulis yapmayacağını belirtiyor.  
 
Bu "seçim oyunu" sonrası Arslan'ın oyu 7'ye yükseldi. Peki 8. üye kimdi?
 
Şimdi AYM üyeleri, bu sekizinci "sır" üyenin kim olduğunu kendi aralarında tartışıyor. Ama o üye, bunun siyasi sonuçlarının olacağı gerekçesiyle kendisini açıklamıyor. 
 
Arslan 14 aylığına seçildi, diğer üyelerin başkanlık ihtimali devam ediyor
 
AYM üyelerinin salt çoğunluğunun Fidan'a oy vermemesinin bir diğer nedeni olarak da birçok üyenin kafasındaki "AYM Başkanlığı" hayali gösteriliyor. 
 
Çünkü Arslan, 14 aylığına seçildi. 14 ay sonra üyelik görevi sona erecek. Eğer Fidan seçilseydi 4 yıl boyunca başkanlık yapacak ve çok sayıda üyenin AYM Başkanı olması ihtimali teknik olarak sona erecekti.  
 
14 aylığına yeniden seçilen Zühtü Arslan'ın görevi bittikten sonra çok sayıda adayın AYM Başkanlığı hayalleri yeniden yeşerecek.
 
© The Independentturkish
 
*
 
Bu arada gazeteci İsmail Saymaz da AYM başkanlık seçimine ilişkin günler öncesinden kaleme aldığı yazısındaşunları söylemişti:

Mahkeme huzursuzluk yaşıyor. Zaten Fidan’ın Yargıtay’dan seçilmesine de tepki vardı. Şimdi ‘Mahkemenin geleneğinin olması lazım, kıdemsizler aday olmamalı’ diye konuluşuyor. Normalde, üyelerin aralarında istişare yapması, ‘Şu arkadaşta mutabakata vardık’ diyerek, ülkeyi rahatlatmaları gerekirdi. Fakat cumhurbaşkanının arzusu böyleymiş.”

“İddia o ki AYM’nin HDP davasında Hazine yardımına bloke konmasına yediye karşı sekiz oyla, yani ucu ucuna ‘Evet’ demesi Beştepe’yi telaşlandırdı. Yargı üyesine göre bu, ‘Mahkemenin gelecekte enteresan kararlar verebileceği endişesini doğurdu.’ Dolayısıyla Beştepe, ‘endişeleneceği’kararların çıkmasın diye AYM’nin başında bir kayyum görmek istiyor.”