Yaz ayları, sıcaklar ve tatil sezonunun başlaması ile birlikte birçok kişi için vazgeçilmez anlar sunarken, bu dönemde artan su ve gıda tüketimi beraberinde bazı sağlık sorunlarını da getirebilmektedir. Prof. Dr. Esin Korkut'un belirttiği üzere, sıcak hava koşullarında su ve gıdaların bozulması, mide ve sindirim sistemi hastalıklarının ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamaktadır.

İLGİLİ HABER Havuç acıysa işte bal gibi yapan yöntem! Yarım fincan eklemeniz yetiyormuş

Yazın Karşılaşılan Mikroorganizmalar ve Hastalık Belirtileri

Sıcak havalarda artan mikroorganizma faaliyetleri, özellikle E.coli, Cryptosporidium, Giardia, Salmonella ve Shigella gibi patojenlerin su ve gıda yoluyla bulaşmasına zemin hazırlar. Bu mikroorganizmalar, kontamine olmuş suların tüketilmesi veya bu sularla yıkanmış sebze ve meyvelerin yenmesiyle insanlara geçebilir. Bu durum, sıcakların da etkisiyle hızla yayılan bulantı, kusma ve ishal gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Dikkat Edilmesi Gereken Besinler

Yaz aylarında süt ve et ürünleri, özellikle hijyen kurallarına yeterince dikkat edilmeden hazırlandığında, sindirim sorunlarına neden olabilir. Pişirilip uygun koşullarda saklanmayan et ve deniz ürünleri, sindirim sistemi enfeksiyonlarının yanı sıra besin zehirlenmelerine de yol açabilir. Ayrıca, stafilokok bakterilerinin toksinleri çiğ ve pişmiş et, krema, dondurma gibi yiyeceklerde bulunur ve bu toksinler, kusma ve ishal ile belirgin besin zehirlenmelerine sebep olabilir.

Su ve Havuz Hijyeni

Prof. Dr. Korkut, havuzdan bulaşabilecek enfeksiyonlara karşı da uyarıda bulunuyor. Havuz suyunun düzenli olarak dezenfekte edilmemesi, sindirim sistemi enfeksiyonlarının yanı sıra, özellikle çocuklarda görülen rotavirüs gibi viral enfeksiyonların yayılmasına da neden olabilir. Bu virüs, aşırı sıvı kaybına yol açarak ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir.

Önerilen Önlemler

Yaz aylarında sindirim hastalıklarından korunmak için alınabilecek bazı temel önlemler şunlardır:

  • Kişisel ve çevresel hijyene dikkat etmek, elleri sık sık ve bol sabunla yıkamak.
  • Yiyeceklerin, özellikle sebze ve meyvelerin iyi yıkanması ve içmeye uygun olmayan su kaynaklarının doğrudan tüketilmemesi.
  • İshallerde, vücudun kaybettiği sıvı ve tuzun yerine konulması ve ishal 24 saatten fazla sürdüğünde sağlık merkezine başvurulması.
İLGİLİ HABER Havuç acıysa işte bal gibi yapan yöntem! Yarım fincan eklemeniz yetiyormuş