Bilimsel raporlara göre, her geçen yıl unutkanlık yaşı gençleşiyor. Eskiden yaşlılık göstergelerinden olan unutkanlık ve hafıza kaybı, günümüzde 50'li yaşlara kadar düştü. Bu durumun ortaya çıkmasında tüketilen gıdalar, gündelik yaşamın etkisi ve birçok çevresel faktör bulunuyor. Ancak hafızayı taş gibi yapacak bazı doğal besinler var. 

Tıp camiasında yazdığı kitaplarla yüz yıllardır en çok yararlanılan kaynaklardan İbn-i Sina, ilk olarak 1025 tarihinde yayınladığı ibn-i sina el-kanun fi't-tıb kitabında 3 baharattan bahsetti. Bu baharatlar vücudu yenilediği gibi beyin sağlığını iyileştiriyor ve hafızayı keskinleştiriyor. Batılıların tabiriyle Avicenna zencefil, zerdeçal ve hardal baharatını öneriyor.

İLGİLİ HABER En ağır balık kokusu bile uçup gidiyor! Evinizin güzel kokmasını sağlayan teknikmiş

 

*Zencefil: Sindirimi kolaylaştıran zencefil hafızayı kuvvetlendirir. Bulanık görmeye iyi gelir ve mideye faydalıdır.

*Zerdeçal: Ruh hastalıklarına iyi gelen zerdeçal, nöral yapılı hastalıklara şifadır. Kusmayı durdurur.

*Hardal: Aç karnına tüketilirse zekâyı artırır. Suyu kulak ve diş ağrıları için damla şeklinde kullanılır ve balgamı önler.

GİZEMLİ GÜÇ YEŞİL ÇAY

Deryauluduz.com'da aktarılan bilgilere göre, yeşil çay, beyin sağlığında gizli silahlardan biridir. Çünkü dopamin üretimini arttırır, aynı zamanda DNA zincirleri olarak bilinen ve insan ömrü üzerinde etkili olduğunu bildiğimiz telomerler üzerinde yaşlanma karşıtı çalışır. Sadece sıvı eksikliğini kapatarak bile, bilişsel işlevi geliştirir. Araştırmalar, yeşil çayın, hafıza işleme sırasında frontal ve parietal beyin bölgeleri arasındaki bağlantıyı artırdığını gösteriyor. Demans gibi bilişsel bozukluklar için yeşil çayın etkinliğini kayda değer potansiyele sahip.

HAFIZAYI CANLI TUTMAK İÇİN NE YAPILIR?

Günümüz dünyasında internet ile her şeye erişim oldukça hızlı ve kolay. Bu da unuttuğunuz bir şey için hafızanızı zorlamamanız anlamına gelebilir. Esasında bu çok tehlikelidir. Araştırmalar göstermiştir ki hafızayı canlı tutmak için beyni zorlamak gerekir. Bunun için hesap makinesi kullanımını azaltmanız, şarkı ve şiir sözlerinizi ezberlemeniz, çapraz bulmacalar çözmeniz gibi önerileri günlük hayatınızda uygulayabilirsiniz. 

HAFIZA NE ZAMAN GERİLEMEYE BAŞLAR?

Gerçekleştirilen çalışmalar insan beyninin 20'li yaşlarda maksimum seviyeye eriştiğini, ardından nöronlardaki zayıflamaya bağlı olacak, gitgide azaldığını ortaya koymuştur. Normal şartlara göre 60-70 yaşına gelen bir insan beyni, en fazla ağırlığının yüzde 10'lık bir kısmını kaybetmiş olabiliyor. Bundandır ki insanlar yaşnmaya başladıkça özellikle 50 yaşlarından sonra hafıza fonksiyonlarında hafif de olma bir azalma hissedebilir. 

SUSUZLUK ÖNEMLİ BİR ETKİ

Memorial.com.tr'de yer alan bilgilere göre, Hafif susuzluk dahi hafıza kaybı ve konsantre olmada güçlüğe yol açması gibi bilişsel bozukluklara sebep olabilir. Beyindeki su eksikliğinde %2'lik bir azalma kısa süreli hafıza kaybına neden olabilirken, çok daha uzun süreli dehidrasyon, beyin hücrelerinin boyut ve kütle olarak küçülmesine sebebiyet verir.

Derleme: Objektifa.com - Göktuğ Efil