Zeytin, Türkiye'nin Marmara, Akdeniz ve Marmara Bölgeleri'nde yetiştiriciliği yapılan en sağlıklı besinlerindendir. Bu sebeple Türkiye, zeytin üretiminde dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alır. Kahvaltıların vazgeçilmezi, pizzaların olmazsa olmazı, simit ve poğaçaların en güzel tamamlayısı zeytin çoğu zaman acı aromasıyla dili pürüzlendirir ve rahatsız eder. İşte böyle durumlarda uygulamanız gereken bir mutfak sırrı bulunuyor. 

Egegundem.com.tr'nin Cookist.com'dan derlediği habere göre, su ve kostik soda zeytinin acısını almak için kullanılan en güçlü yöntemdir. İşte kostik sodanın uygulanışı...

SU VE KOSTİK SODA İKİLİSİNİN GÜCÜ

Yalnızca tamamen bozulmamış zeytinlere ve büyük bir dikkatle uygulanacak, çok daha hızlı ama aynı zamanda daha invazif bir yöntem. Her kilogram zeytin için bir litre su ve 20 gram kostik sodadan oluşan bir çözelti hazırlayın, soğumasını bekleyin ve daha sonra önceden temizlenmiş ve yıkanmış zeytinleri içine daldırın, burada sekiz saat (tamamen batırılmış) kalmaları gerekecek. Veya on saat. Gerekli sürenin sonunda zeytinleri günde iki veya üç kez değiştirerek üç gün soğuk suda bekletmeniz gerekecektir.

İLGİLİ HABER 1 su bardağı eklendiğinde börek daha iyi pişiyor! Börekçilerin uyguladığı tüyoymuş

ZEYTİN NASIL SAKLANIR?

Zeytin açıkta çok fazla beklerse bozulur ve tadı kötüleşir. Bu sebeple cam veya plastik kaplar tercih edilmelidir. Kapakları çok sıkı bir şekilde kapatılan kavanozlar veya saklama kapları ile zeytinleri ilk günkü gibi taze durmasını sağlayabilirsiniz.

 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KORUYUP GÜÇLENDİRİYOR

Acibadem.com.tr sitesinde aktarılan bilgilere göre, Antioksidanların kalp hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıkların oluşma riskini düşürmeye yardımcı olduğu bir gerçek. Zeytindeki antioksidanlar, enfeksiyonla mücadeleye destek olarak bağışıklık sisteminin korur ve güçlendirir. Bir zeytin yemek bile kandaki glutatyon seviyesinin yükselmesine yardımcı olur.

İLGİLİ HABER Köfteniz cıvık mı oluyor? İşte 41 yıllık köftecinin köfte pişirme tüyosu

ZEYTİNİN YUMUŞAMAMASI İÇİN 3 ÖNERİ

1. Tuz Oranını Ayarlayın: Zeytinlerin yumuşamasını engellemek için tuz oranını doğru şekilde ayarlamak önemlidir. Tuz, zeytinin içindeki suyun dışarı çıkmasını önler ve bu da zeytinin sert kalmasına yardımcı olur. Zeytinlerinizi tuzlu suyla bekletirken, tuz oranını doğru ayarlamak için tariflerde belirtilen miktarlara dikkat edin.

2. Suyunu Düzenli Değiştirin: Zeytinlerinizi tuzlu su içinde bekletirken suyunu düzenli olarak değiştirmek, zeytinlerin yumuşamasını önlemeye yardımcı olabilir. Bu, zeytinin içindeki acı maddelerin uzaklaştırılmasına ve daha sert kalmasına yardımcı olur.

3. Limon Kullanın: Zeytinlerinizi bekletirken suya biraz limon suyu eklemek, zeytinlerin yumuşamasını engelleyebilir. Limon suyu, zeytinin içindeki acılığı azaltabilir ve aynı zamanda zeytinlerin rengini ve tadını iyileştirebilir. Limon suyunu zeytinleri bekletirken suyun içine ekleyerek kullanabilirsiniz.


Kaynak: Egegundem.com.tr, Acibadem.com.tr
Derleme: Objektifa.com - Göktuğ Efil