Kuruluşunun 30’uncu yılında Adana’ya çok amaçlı hizmet binası kazandıran Çukurova Genç İşadamları Derneği (Çukurova GİAD), yeni yuvasında düzenlediği ilk konferansta İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin’i üyeleriyle buluşturdu. “Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Beklentiler” konulu konferansta Adanalı genç iş insanlarına değerlendirmeleri ve öngörüleriyle yeni ufuklar açan Prof.Dr. Emre Alkin’e Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya altın takı sürprizi yaptı. Geçen kasım ayında Paris’teki törende Hande Tarım ile evlenen Prof. Dr. Emre Alkin’e çeyrek altın takan Başkan Ömer Faruk Sakarya, ünlü ekonomisti tebrik edip ömür boyu mutluluklar diledi.

“Adana ve Türkiye için değer yaratmaya devam edeceğiz”

Üyelerin bağışlarıyla ve emeğiyle inşa edilen Çukurova GİAD Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen ilk konferansın açılışında konuşan Başkan Ömer Faruk Sakarya, hayata geçirdiği sayısız projeleri, yatırımcılara yön veren programları ve araştırma raporlarıyla Adana'nın geleceğine ışık tutan hizmetlere imza atan Çukurova GİAD’ın, fark yaratan etkinlikleriyle kent ve ülke için değer yaratmaya devam edeceğini vurguladı. “Gençlere yatırım geleceğe yatırım” sloganıyla hayata geçirdikleri Çukurova GİAD Akademi programını yeni hizmet binasında sürekli hale getirerek Türkiye için nitelikli insan kaynaklarını yetiştirmeye devam edeceklerini ifade eden Başkan Sakarya, pandemi öncesi misafir ettikleri Prof. Dr. Emre Alkin’le tekrar bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduklarını belirtti. 

“2023’te yüksek enflasyonun yapışkanlığı devam edecek”

Alkışlar eşliğinde konferansına başlayan Prof. Dr. Emre Alkin, dünya ve Türkiye ekonomisini değerlendirirken 2022 yılına döviz kurlarındaki dalgalanmalar, enerji maliyetlerindeki artışlar, emtia fiyatlarındaki keskin hareketler ile Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın etkilerinin damga vurduğunu, 2023 yılında ise “yapışkan enflasyonun” devam etmesininbeklediğini söyledi. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın seyrinin dünya ekonomisine ve ticaretine etkilerinin belirleyici olacağını aktaran Alkin, mevcut tabloya göre yeni yılda küresel ekonomide resesyon beklemediğini ancak büyümenin yavaşlayacağını öngördü. 
 

“Tedarik zincirleri yeniden yapılandırılıyor”

Covid-19 salgınının ortaya çıkmasıyla birlikte kurgulanan yeni dünya düzeninde tedarik güvenliğinin en ön planda olacağını anlatan Alkin, uluslararası ticarette yakından tedarik eğiliminin gelecek yıllarda artarak devam etmesinin beklendiğini dile getirdi. Alkin, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin her geçen yıl arttığına vurgu yaparak çevre dostu üretim ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapan şirketlerin avantaj sağlayacağını söyledi. Küresel ticarette,tedarik zincirinin yeniden yapılandırıldığını anlatan Alkin, bu süreçte yenilikçi ve katma değeri yüksek üretime odaklanan, ithalatı ikame edecek ürenler üreten sanayicilerin kazançlı çıkacağını belirtti. Tedarik zincirinin yeniden yapılanmasının beş başlıkta şekillendiğini ifade eden Alkin, bunların nadir elementlere erişim, kritik girdilerin üretimi, ihracat yasakları ve yerli üretim, yurt içinde üretim ihtiyacı ve gıda milliyetçiliği olduğunu aktardı. Bu konjonktürde sektörel değişimi ele alan Alkin, ilaç ve eczacılık, hazır giyim, ayakkabı ve deri ile iletişim ekipmanları sektörlerinin değişim potansiyeli çok yüksek klasmanda yer aldığını, bu alanda faaliyet gösteren iş insanlarının adımlarını çok dikkatli atmaları gerektiğini söyledi.

“Piyasalar her koşulda fırsatlar sunar, önemli olan güvenilir olmaktır”

İş insanlarının gelecek planlarını hazırlarken resmi enflasyona göre değil, faaliyet gösterdikleri sektörde 25 kalem üzerinden maliyet endeksi oluşturmalarını tavsiye eden Alkin, 2023 yılında finansmana erişimin kolaylaşmasını beklediğinibelirtti.İş dünyasında “Kötü şeyleri eğlenceli anlatan adam” olarak tanındığını anımsatan Alkin, Türkiye’de 2023 yılının mayıs ayında yapılması beklenen genel seçimlere ilişkin hazırlanan senaryoların ekonomik yansımalarını da yorumladı. Üç farklı senaryoyu değerlendiren Alkin, olası enflasyon, faiz ve dolar kuru üzerine beklentileri değerlendirdi. Piyasaların her koşulda fırsatlar sunduğunu, güven duygusunukarşı tarafa hissettirmenin her şeyin üstünde geldiğini kaydeden Alkin, “Unutmayın mal veya hizmet satmıyorsunuz. Çözüm satıyorsunuz. Bu tüm sektörler için geçerlidir. Çözüme odaklanan, direncini artıran, iş dönüşleri planlayan, yeni normali öngören ve değişime hazırlananlar kazanan tarafta olacaktır.” diye konuştu. Konferansın sonunda Çukurova GİAD Başkanı Sakarya, Prof. Dr. Emre Alkin’e hizmet binasını gezdirdi ve tesisin proje ve inşaat süreciyle ilgili bilgi paylaşımında bulundu.