Seyhan Belediyesi’nin Cumhuriyet’in 100.yılı dolayısıyla düzenlediği Adana Fotoğraf Haftası etkinlikleri başladı.

Başkan Akif Kemal Akay’ın Adana’ya kazandırdığı en önemli eserlerden biri olan Seyhan Çırçır Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış töreni Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik, CHP Seyhan İlçe Başkanı Ramazan Atikaslan, Adanalı Gazeteci, Yönetmen Nebil Özgentürk, Portakal Çiçeği Karnavalı’nın fikir önderi Ali Haydar Bozkurt, Türkiye Fotoğraf Federasyonu Başkanı Dr. Sefa Ulukan, fotoğraf sanatçıları ve sanatseverlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

KENTİN ZENGİN EKONOMİSİ KÜLTÜR-SANAT YAŞAMINI BESLEDİ

Açış konuşmasını yapan Başkan Akif Kemal Akay, Türkiye’de ilk modern tarımın yapıldığı, ilk modern sanayinin kurulduğu kent olan Adana’nın zengin ekonomisinin kentin kültür-sanat yaşamanı da oluşturduğunu aktardı. Akay, “Yaşar Kemaller, Orhan Kemaller, Muzaffer İzgüler, Bekir Coşkunlar, Abidin Dinolar bu toprakların bereketiyle ve ekonominin zenginliği, gücüyle, bütün dünyanın tanıdığı, bildiği kişiler oldular” dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE SANATSAL ETKİNLİKLERE AĞIRLIK VERECEĞİZ

Adana’nın katma değeri yüksek ürünlere ihtiyacı olduğunun altını çizen Başkan Akay, düzenlenen festivallerin kente kattığı değerlere işaret etti. Akay, “İnsanları çeşitli kültürel, sanatsal anlamda besleyebilirsek çok ciddi kazanımlar elde ederiz. Seyhan Belediyesi olarak da hedefimiz öncelikle her alanda üretmek. Zaten bir alandaki üretim sizi başka alanlardaki üretimlere de götürüyor. Ve çeşitli zamanlarda bir şekilde size çeşitli kolaylıklar sağlıyor. Bir sonraki dönemi büyük ölçüde sanatsal etkinliklerle geçireceğiz ve bunlara ağırlık vereceğiz. Bunları yaptığımız taktirde çok kısa zamanda tersinden ekonomimizi de güçlendireceğiz” diye konuştu.

ADANA GERÇEK BİR KÜLTÜR BAŞKENTİDİR

Adanalı gazeteci, yönetmen Nebil Özgentürk Adanalılık bilincine vurgu yaptığı konuşmasında Adana’nın övülecek bir kent olduğunu söyledi. Özgentürk, “Adana kültürü Karacaoğlan’dan, Dadaloğlu’ndan başlar; Yaşar Kemal ile sürer, Şener Şen ile devam eder. Yüzlerce sinemacı, ressam, sanatçı ve fotoğraf sanatçısının şehridir Adana. Hiçbir şehirde 100 fotoğrafçıyı bulamazsınız. Hepsi birbirinden değerli fotoğraflar izledim ben. Çok değerli insanı anlatan fotoğraflar çekmiş kardeşlerimiz. O yüzden Adana gerçek bir kültür başkentidir” şeklinde konuştu.

BİZİM GÜZEL ŞEYLERE İHTİYACIMIZ VAR

Portakal Çiçeği Karnavalı’nın fikir önderi Ali Haydar Bozkurt, Çırçır Sanat Merkezi’ni gördüğünde hissettiği heyecanı dile getirerek, “Bizim gerçekten çok güzel şeylere hem ihtiyacımız var hem kent olarak Adanalılar olarak bunu fazlasıyla hak ettiğimizi düşünüyorum. Bu kadar çok sanatçısı, sporcusu, bilim adamı, iş adamı, kısaca bu kadar samimiyetle yürekten yaratıcılığı olan insanlar topluğunun olduğu böyle şehirler az bulunur” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf Federasyonu Başkanı Sefa Ulukan da Adana’da fotoğrafçılığın gelişimini örneklerle anlatıp, Adana’nın çok değerli sanatçılar yetiştirdiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından Başkan Akay, tamamı Adanalı 100 fotoğrafçının eserinden oluşan “Cumhuriyet’in 100. Yılında 100’ün 100’ü Adanalı Fotoğrafçılar Sergisi” izlenime açıldı.

21 Aralık Perşembe gününe dek devam edecek olan Adana Fotoğraf Haftası etkinlikleri kapsamında fotoğrafın usta sanatçılarının sunumları ve söyleşileri gerçekleştirilecek.