Zoom platformu üzerinden gerçekleştirilen toplantı, farklı şehirlerden sağlanan yoğun katılım ile gerçekleşti. RATEM Bilişim Genel Müdürü Yusuf Gürsoy’un moderatörlüğünüyaptığı toplantıda, RATEM Yönetim Kurulu Başkanı M. Aydın Şerbetcioğlu ve RTURK Teknoloji Kurucusu Ali Osman Okşar yeni nesil yapay zekâ uygulaması sezai.org.tr’nin özellikleri hakkında detaylı bilgiler verdi. 

“sezai.org.tr’nin amacı haber toplama ve yazma sürecini kolaylaştırmak”

RTURK Teknoloji Kurucusu Ali Osman Okşar, sezai.org.tr’nin amacının haber toplama ve yazma sürecindeki yükü büyük oranda azaltmak olduğunu belirterek, uygulamanın kendine özgü içerikler ürettiğini ifade etti. 

sezai.org.tr video ve ses kayıtlarımı çözerek haberleştiriyor

Ali Osman Okşar, yeni nesil yapay zekâ uygulaması sezai.org.tr ile ilgili sözlerine şu ifadelerle devam etti: “Sezai’de ses kaydı ya da videoyu sisteme yüklediğinizde, bu ses kaydını sistem çok kısa bir süre içinde çözüyor. Çözdükten sonra size kelimesi kelimesine veriyor. Sonrasında isterseniz bu kelimelerin haberini yazdırabiliyorsunuz. İsterseniz de YouTube üzerinde görmüş olduğunuz farklı bir videoyu da yükleyerek haberleştirebiliyorsunuz.

Resim & fotoğraf ve video analizi yapabiliyor

Sezai.org.tr video ve fotoğraf analizi de yapabiliyor. Sisteme bir video ya da fotoğraf koyduğunuzda ikisinden de haber yazabiliyor. Tüm bunlarla beraber canlı yayından da haber çıkarabiliyor.

Ses tonları sisteme yüklenebilecek

Çok kısa süre içerisinde kişilerin ve radyoların kendi ses tonlarını da sisteme yükleyebileceği bir platform yapacağız demiştik. Biz bunu çözdük. Uygulamada, kendi ses tonunuzu sisteme yükleyerek tamamen özgünleştirilmiş bir haber okuma sistemi yaratmış oluyorsunuz.”

Telifte sıkıntı yaşanır mı?

Toplantıda telif hakkıyla ilgili birçok soru da yöneltildi. Sezai.org.tr’de var olan sistemin telif konusundaki hassasiyetini vurgulayan RATEM Yönetim Kurulu Başkanı M. Aydın Şerbetcioğlu konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Biz burada haberi ve fotoğrafları kaynağından alıyoruz. Valiliklerden, belediyelerden, özel şirketlerden, aklınıza gelebilecek her kurumdan alıyoruz. Yapay zekâ aynı haberi her haber sitesi için farklı metinle veriyor. Haber içeriği aynı; ancak cümle yapılarını yapay zekâ olduğu gibi değiştiriyor. Birinde farklı bir fotoğraf kullanıyor, diğerinde farklı bir fotoğraf kullanıyor.”

 

sezai.org.tr’nin başlıca uygulama alanları neler?

Yeni nesil yapay zekâ uygulaması sezai.org.tr’nin uygulama alanları özetle şu şekilde:

1. Anlık haber güncellemeleri için otomasyon sağlama

2. İçerikleri otomatik olarak özgün hale getirme

3. Okuyucu tercihlerini dikkate alarak kişiselleştirilmiş haber önerilerinde bulunma

4. İçerikleri akıllı bir şekilde kategorilere ayırarak bilgi arayışını hızlandırma

5. Her il ve ilçelerini kapsayan ayrı haber sitesi hazırlama

6. Video ve ses kaynaklarını çözümleme ve metne dönüştürme

7. Hazırlanan metinlerin sese dönüştürülmesi ve yayına hazırlanması

8. Radyo programı hazırlayıp seslendirme ve dinleyiciler ile buluşturma.