Fransız gökbilimciler başıboş bir yıldızın Güneş Sistemi'ne tehlikeli derecede yaklaşması durumunda Dünya'ya ne olacağını araştırdı.
Yıldızlar genellikle içinde yer aldıkları galaksilere kütleçekim kuvvetleri sayesinde bağlı kalıyor ve çevreleriyle uyum içinde hareket ediyor. Ancak bazen bu bağı bozulabiliyor. Örneğin bir yıldız süper kütleli bir kara deliğe çok yaklaşırsa uyumunu kaybederek uzayda başıboş dolaşmaya başlıyor.
Bu tür yıldızlara "haydut yıldız" adı veriliyor. Bilim insanlarına göre bir haydut yıldızın Güneş Sistemi'ne ve Dünya'ya tehlikeli derecede yaklaşması çok muhtemel bir hadise değil. Ancak küçük de olsa bir ihtimal var.
Bu ihtimal gerçeğe dönüşürse Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerin uyum içinde hareket etmesini sağlayan kütleçekim bağları kırılabilir.
Monthly Notices of the Royal Astronomical Society adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan yeni bir araştırma makalesinde bu ihtimal ele alındı.
Araştırmacılar, bir haydut yıldızın Güneş Sistemi'nin 100 astronomik birim (AU / Dünya'nın Güneş'e uzaklığını temel alan uzunluk birimi) yakınına gelmesi halinde neler olacağını görmek istedi.
Gezegenlerin sistemde kalma şansı yüksek
Bu amaçla toplamda 12 bin simülasyon çalıştırıldı.
Makalede, "Bir yıldız Güneş'in 100 AU yakınından geçerse, sistemdeki 8 gezegenin tamamının yerinde kalma şansı hâlâ çok yüksek" ifadeleri yer aldı
Bulgulara göre bu ihtimal yüzde 95'in üzerinde.
Kıyamet senaryoları
Öte yandan simülasyondan çıkan daha olumsuz sonuçlar da oldu.
Söz konusu senaryolar, Merkür'ün en savunmasız gezegen olduğunu gösterdi. Birçok senaryoda gezegenin Güneş'le çarpışarak yok olduğu görüldü.
Diğer sonuçlar arasında Dünya'nın Venüs'le çarpışması, Uranüs ve Neptün'ün sistemden fırlatılması, yalnızca Dünya ve Jüpiter'in hayatta kalması veya yalnızca Jüpiter'in hayatta kalması ihtimalleri göze çarptı.
Simülasyonlar, 8 gezegenin tamamının sistemden çıkabileceğini de ortaya koydu.
Simülasyonların çoğunda 8 gezegenin tamamı sistemde kalsa da yörüngelerinde değişimler olabileceği tespit edildi.
Örneğin bazı gezegenler, Güneş'e bağlı kalmalarına rağmen Oort Bulutu'na kadar itildi. Oort Bulutu, Güneş Sistemi'ni küresel biçimde çepeçevre saran ve milyonlarca kuyrukluyıldızdan oluştuğu düşünülen küresel bir kuşak.
Araştırmacılar ayrıca gezegenlerin yok olmasıyla sonuçlanabilecek en muhtemel 10 sonucu da sıraladı:
1. Merkür Güneş'le çarpışacak (yüzde 2,54 olasılık).
2. Mars Güneş'le çarpışacak (yüzde 1,21).
3. Venüs başka bir gezegene çarpacak (yüzde 1,17).
4. Uranüs dışarı atılacak (yüzde 1,06).
5. Neptün dışarı atılacak (yüzde 0,81).
6. Merkür başka bir gezegene çarpacak (yüzde 0,80).
7. Dünya başka bir gezegene çarpacak (yüzde 0,48).
8. Satürn dışarı atılacak (yüzde 0,32).
9. Mars başka bir gezegene çarpacak (yüzde 0,27).
10. Dünya Güneş'le çarpışacak (yüzde 0,24).