Adana Yüreğir’deki Misis (Mopsuhestia)Antik Kenti’nde, Bizans dönemine ait bir kilise kalıntılarında bulunan “Nuh’un Gemisi” mozaiği, MS 4. yüzyıla, Geç Roma dönemine tarihleniyor.

Çiçek ve geometrik desenlerle süslenen ve “Nuh’un Gemisi” yazan mozaikte, etrafı iki hayvan alayıyla çevrili bir sandık bulunuyor. Nuh’a dair bir figür görülmüyor.

Misis mozaiği, Nuh’un Gemisi’nin, hayvanları geçit töreninde tasvir eden nadir betimlerinden birini içermesi açısından oldukça önemli. Taban mozaiklerinde, bugüne dek, bu tasvirin yalnızca iki örneği bulundu: Gerasa ve Misis mozaikleri.

Nuh’un Gemisi mozaiği ile birlikte Misis’te bulunan tüm mozaikler, tamir edilip temizlendikten sonra, 1959 yılında “Misis Mozaik Müzesi” olarak ziyarete açıldı.

Mozaikteki insan figürlerinin (fotoğrafta görülmemektedir) Hz. Nuh'un oğulları Sam ve Yafes'i temsil ettiği düşülmektedir.

7000 yıllık geçmişe sahip Misis (Mopsuestia) Antik Kenti, Çukurova Havzası’nın en önemli kentlerinden biri. Kalkolitik, Eski Tunç Çağı, Hitit, Demir Çağı, Helenistik Dönem, Roma Dönemi ve Ortaçağ’da yerleşim gören kent, Roma ve Bizans dönemlerinde önemli bir merkezdi.