Yaprak sarma, geleneksel Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen yaprak sarma genellikle yoğurtla tüketilir. Türkiye'nin farklı coğrafyalarında farklı yorumlamalar getirilen yaprak sarma yemeğinde çoğu zaman içinin dağılması, yaprakların yırtılması ve içinin pişmemesi gibi problemlerle karşılaşılır. Bugün size söyleyeceğimiz teknikler sayesinde yaprak sarmanız tıpkı Osmanlı Saray mutfağında pişmiş gibi olacak ve asla kararmayacak.

İLGİLİ HABER Hep çöpe döküyorduk - Çiçeklerin dibine 1 bardak döktüğünüzde çiçekler coşuyormuş

YARIM ÇAY BARDAĞI MADEN SUYU EKLEYİN

Kaleninsesi.com sitesinde paylaşılan içeriğe göre, Zeytinyağlı yaprak sarmasını pişirdiğiniz esnada mutlaka üzerine 1 çay bardağı kadar soda ekleyin. Soda, içerisinde bulundurduğu mineraller ve asit sayesinde yaprak sarmayı yumuşacık yapıyor. Bu da damaklarda eşsiz bir lezzet şöleni yaratıyor.

MUTLAKA TABAKLA KAPATIN

Yaprak sarmaları düzenli bir şekilde tencereye dizdikten sonra üzerini mutlaka porselen bir tabakla kapatın. Piştiği esnada üzerindeki tabak sayesinde yaprak sarmalar asla dağılmıyor ve eşit oranda pişmesini sağlıyor.

YAPRAKLARI TEK TEK TENCERENİN DİBİNE SERİN

Yaprak sarma yaparken karşılaşılan en büyük problemlerden biri tencerenin dibindeki sarmaların yanmasıdır. Bu sorunun önüne geçmek oldukça kolay. Birkaç yaprağı tencerenin dibine sere serpe serin. Yapraklar dolmaların tencerenin dibine yapışmasını önleyecek ve böylelikle yapraklar yırtılmayacak.

ASLA DAĞILMAYAN YAPRAK SARMA TARİFİ

Malzemeler

500 gram tokat yaprağı (salamura)
1 adet limon
Zeytinyağı
İç harcı;

2 orta boy kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
Maydanoz
1 yemek kaşığı salça
Karabiber
Kırmızı pul biber
Kimyon
Nane
Tuz

2 yemek kaşığı sıvı yağ

Öncelikle salamura yapraklar 2-3 dakika sıcak suda bekletilir, yıkanır ve süzgece alınır.

Geniş bir kabın içerisine soğanlar rendelenir.

Üzerine zeytinyağı dökülür.

Pirinç yıkanarak  kabın içerisine eklenir.

Baharatlar, salça ve tuzu da ilave edildikten sonra ince kıyılmış maydanozu da eklenerek karıştırılır.(çiğden bir iç harç olacak)

Yaprağın geniş kısmına iç harçtan konulur ve rulo gibi iki yanlardan kapatarak sarılır. Bu işleme yaprak bitene kadar devam edilir.

Sardığımız yaprakların üzerine zeytinyağı ve limon dilimleri ekleyip yaklaşık 5-6 su bardağı kadar da sıcak su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.(üzerine sarmalar dağılmasın diye tencere kapağından biraz küçük ebatta bir kase kapatabilirsiniz.)

Kaynak: Kaleninsesi.com

Derleme: Objektifa.com - Göktuğ Efil