Patates kızartması, her yaştan insanın sevdiği en lezzetli atıştırmalıklardan biridir. Son yıllarda tırtıklı, elma dilim patates gibi çeşitleri popüler olsa da ince çubuk patates en çok tercih edilen çeşididir. Özellikle fast food mekanlarındaki altın sarısı patatesler hem lezzeti hem de iştah kabartan görüntüsüyle en sevilenlerindendir. Peki iyi ama tıpkı lokantalardaki gibi çıtır çıtır patates kızartması nasıl yapılır? İşte patates kızartırken bilmeniz gereken aşçılık sırları...

İLGİLİ HABER Kekin sönmesine neden olan yanlış; Ev hanımları bu hatayı devamlı yapıyorsunuz!

 

1 ÇAY KAŞIĞININ UCU KADAR KIZARTMA YAĞINA EKLEYİN

Milliyet.com.tr'de paylaşılan habere göre, Elma sirkesinin beklenmedik faydaları arasında, patates kızartmalarını mükemmel bir lezzete ve dokuya kavuşturan etkisi bulunmaktadır. Bu basit ancak etkili yöntem, patates kızartmaların tadını ve doku zenginliğini artırmak için kullanılan mucizevi bir çözümdür. Elma sirkesinin kızartma yağına eklenmesiyle, patateslerin dışı çıtır, içi ise yumuşak bir yapıya sahip olur.

PATATES NEDEN KARARIR?

Patatesleri eğer hemen kızartmayacaksanız veya doğradıktan sonra farklı bir işiniz çıktıysa patatesler kararır.  Bu kararmanın önüne geçmekse oldukça basıt. Soğuk suyun içerisine bol miktarda tuz ekleyin. Ardından bu suyu patateslerı atın. Bu yöntem patateslerin kararmasını engelleyecektir. 

İLGİLİ HABER Sert yaprakları pişirme tekniği! Yumuşacık oluyor ve yapraklar asla kararmıyor

ÇITIR ÇITIR PATATES KIZARTMASI TARİFİ

İşte lezzetli patates kızartması tarifi için gerekli malzemeler ve adımlar:

Malzemeler:

6 adet orta boy patates

1/2 çay kaşığı tuz

1 yemek kaşığı elma sirkesi

2 su bardağı sıvı yağ

Yapılışı:

Patatesleri soyun ve uzunlamasına doğrayarak parmak şeklinde dilimleyin.

Dilimlediğiniz patatesleri, üzerini geçecek kadar soğuk su eklediğiniz derin bir kasede en az 30 dakika bekletin. Bu, patateslerin nişastasının bir kısmının çıkmasını sağlar.

Patatesleri sudan çıkarıp kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Daha sonra üzerlerine tuz serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın.

Bir tencere veya tavada sıvı yağı yüksek ateşte kızdırın. Yağ ısınırken, sırrımız olan 1 yemek kaşığı elma sirkesini ekleyin.

Isınan yağın içine patatesleri ekleyin ve nar gibi kızarana kadar kızartın. Patateslerin her iki tarafını da eşit şekilde kızartmaya özen gösterin.

Kızaran patatesleri yağını süzdürmek için kağıt havlu serili bir servis tabağına alın. Fazla yağını emmesi için patatesleri bir süre bekletin.

Patates kızartması servise hazır! Afiyet olsun.

Önemli not: Patates kızartması yaparken tencereden aldığınız esnada yağından iyice süzerek tabağa ekleyin. Ardından üzerini bir havlu peçeteyle mutlaka kapatın. Tabağın altına da havlu peçete koymanız faydalı olacaktır. Bu şekilde hem patatesler fazla yağından kurtulur hem de sıcaklığı muhafaza edilir. 

Kaynak: Milliyet.com.tr
Derleme: Objektifa.com - Göktuğ Efil