Zerdeçal, zencefilgiller ailesine ait, sarı çiçekleri ve iri yaprakları olanbitki türü olmakla beraber Hint safranı olarak da bilinir. Güney Asya kökenlidir olan bu bitki zamanla dünya geneline yayılmıştır. Zerdeçal, içerisinde bulunan kurkumin adlı bileşen sayesinde sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu bilinen bir baharattır. Son yıllarda bilimsel araştırmaların da desteğiyle popülerliği artmış ve tüketimi hızlı bir şekilde yaygın hale gelmiştir. Zerdeçalın farklı kullanım yöntemleri bulunmakla birlikte, yemeklere katılması, çayların hazırlanması veya yoğurtla karıştırılarak tüketilmesi gibi yöntemler vardır. Zerdeçalın bağışıklık sistemini güçlendirdiği, hastalıklardan koruduğu ve vücut üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Ancak, zerdeçal tüketimi konusunda herhangi bir sağlık sorunu bulunup bulunmadığına dair kişisel bir durum söz konusu ise, bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.

Bilim insanları, zerdeçalın içerdiği bileşiklerin, depresyonun hafifletilmesinden viral enfeksiyonların tedavisine kadar çeşitli sağlık sorunlarını destekleyebileceğini düşünüyor.

Depresyon üzerindeki etkileri incelendiğinde, özellikle kurkumin adlı bileşiğin, antidepresanların etkinliğini artırabileceği ve pozitif ruh halini destekleyebileceği görülüyor. Zerdeçal aynı zamanda tip 2 diyabet riskini azaltabilir ve iltihapla savaşarak kan şekeri seviyelerini dengede tutmaya yardımcı olabilir.

Viral enfeksiyonlarla mücadelede de zerdeçalın etkili olduğu belirtiliyor. Limonlu veya ballı zerdeçal içecekleri, grip ve uçuk gibi virüslerle savaşmaya yardımcı olabilir. Ancak, zerdeçalın vücut tarafından iyi emilmediği ve etkisinin artırılması için düzenli tüketiminin önemli olduğu unutulmamalıdır.

Zerdeçalın adet öncesi sancıları, yüksek kolesterol, Alzheimer hastalığı, artrit, kanser, huzursuz bağırsak sendromu, baş ağrıları ve akne gibi birçok sağlık sorununda da destekleyici olabileceği belirtiliyor.